Door Mitchell Karman en Nicole Lew-Jen-Tai
Technische ontwikkelingen op Curaçao krijgen fiscale stimulans, zo blijkt uit het Landsbesluit van het ministerie van Financiën van 5 februari 2022. In het verleden was het ook al mogelijk om technische ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van software, kwekersrechten of andere technische nieuwigheden, onder te brengen in een ‘vrijgestelde vennootschap’. De opbrengsten van deze ontwikkelingen werden vervolgens niet belast met winstbelasting. In de zomer van 2018 kwam deze structuur, onder internationale druk, aan een einde.

F08 BIJDR Nicole Lew Jen Tai 1cropTegelijkertijd werd ook de ‘innovatie box’ ingevoerd. In deze ‘box’ worden zogenaamde ‘kwalificerende voordelen’ uit de ontwikkeling - net als onder de oude vrijgestelde vennootschap - belast tegen een tarief van 0 procent. Kenmerkend voor deze regeling is dat het vereist dat het ‘speur- en ontwikkelingswerk’ voor rekening en risico van de Curaçaose vennootschap heeft plaatsgevonden. Om dit aan te tonen, moet men een zogenaamde ‘Speur- en Ontwikkelingsverklaring’ (‘S&O-verklaring’) verkrijgen van het Bureau Telecommunicatie en Post (‘BT&P’). Het BT&P had tot voor kort echter onvoldoende handvaten om de verzoeken inhoudelijk te beoordelen. Met de recente publicatie van het Landsbesluit, geeft het ministerie een nader beoordelingskader. Voor de praktijk betekent dit dat de Curaçaose ontwikkelaars van intellectuele eigendommen, waaronder software, een S&O-verklaring kunnen aanvragen en onder voorwaarden de innovatie box kunnen toepassen.

Verkrijgen S&O-verklaring
Een S&O-verklaring kan worden aangevraagd bij het BT&P. De kosten hiervoor bedragen 3.500 gulden. De aanvrager dient bij de aanvraag een trits aan informatie mee te leveren. Wellicht de belangrijkste bijlage is het bewijs waar rechtsbescherming uit blijkt. Denk hierbij aan een octrooi of patent. Voor auteursrechtelijk beschermde software in het bijzonder kan de rechtsbescherming worden aangetoond door een verklaring van een hier te lande gevestigde advocaat te overleggen. Een dergelijke verklaring bevat onder meer bevestiging dat de programmatuur openbaar is gemaakt en dat de software op de voorgeschreven wijze is geregistreerd bij de inspecteur of gedeponeerd bij het Bureau Intellectuele Eigendom.F08 BIJDR Mitchell Karman 2
Voor zogenaamde ‘kleine belastingplichtigen’ (kortgezegd: bedrijven die minder dan 75 miljoen gulden aan voordelen trekken uit S&O en een netto-groepsomzet behalen van minder dan 500 miljoen gulden over een periode van vijf jaar) is het hebben van een octrooi, ander soortgelijk beschermd recht, of advocatenverklaring niet noodzakelijk. Deze groep kan onder voorwaarden volstaan met het aangeven op welke wijze het nuttig, vernieuwend en niet voor de hand liggend is.
De termijn voor het aanvragen van een S&O-verklaring is in beginsel drie maanden na afloop van het ontwikkelingsproject. Een uitzondering wordt gemaakt voor projecten die tussen 1 juli 2018 en 5 februari 2022 zijn afgelopen. Voor deze projecten bestaat de mogelijkheid tot aanvraag van een S&O-verklaring tot uiterlijk 5 augustus 2022.

De auteurs van deze bijdrage, Mitchell Karman (Tax Manager) en Nicole Lew-Jen-Tai (Tax Intern), zijn werkzaam bij EY Tax Advisors op Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.