In een schokkende wending van gebeurtenissen is Desi Bouterse onlangs benoemd tot erevoorzitter van de NDP, ondanks zijn recente veroordeling voor meervoudige moord en zijn status als ondergedoken veroordeelde. Deze benoeming roept ernstige vragen op over de integriteit van deze politieke partij en is een directe aanval op het rechtssysteem, de advocatuur en andere gerelateerde instituten.

De veroordeling
Desi Bouterse werd eerder dit jaar veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente tegenstanders van zijn militaire regime werden geëxecuteerd. De veroordeling markeert een zeldzaam moment van gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families, na decennia van onduidelijkheid en straffeloosheid. Ondanks deze veroordeling, en het feit dat hij zich nu aan de justitiële autoriteiten onttrekt blijft Bouterse een controversieel figuur die nog steeds ‘aanzien’ geniet in ‘bepaalde kringen’.

De benoeming tot erevoorzitter
Het nieuws dat Bouterse is benoemd tot erevoorzitter van de NDP komt als een klap in het gezicht van iedereen die de rechtsstaat hoog in het vaandel heeft. Deze beslissing ondermijnt niet alleen de autoriteit van de rechters die het vonnis hebben uitgesproken, maar ook het werk van de advocatuur die jarenlang heeft gestreden om gerechtigheid te verkrijgen.
@tekst:De boodschap die hiermee wordt uitgedragen, is dat macht en invloed zwaarder wegen dan gerechtigheid en de wet. Het is een signaal dat degenen die zich schuldig maken aan de meest ernstige misdaden nog steeds geëerd kunnen worden, zolang zij de juiste connecties hebben. Door iemand met een dergelijk beladen verleden en een lopende veroordeling tot erevoorzitter te benoemen, brengen de verantwoordelijken de reputatie van hun eigen organisatie in diskrediet.

Conclusie
De benoeming van Desi Bouterse tot erevoorzitter is een directe aanval op de principes van gerechtigheid en gelijkheid voor de wet, en het roept dringende vragen op over de waarden en prioriteiten van degenen die verantwoordelijk zijn voor deze beslissing. Als samenleving moeten we ons afvragen welke boodschap we willen uitzenden en welke normen we willen handhaven.

Sunil Oemrawsingh (voorzitter Stichting 8 december 1982), Suriname

Noot redactie: Deze bijdrage stond op 16 juli 2024 in StarNieuws onder de kop ‘Erevoorzitter ondanks veroordeling voor meervoudige moord’ en werd voor publicatie ook aangeboden aan het Antilliaans Dagblad.

ADletters logo

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.