Opdrachtgever van moord op Wiels lacht vragen weg

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - George ‘Jorge’ Jamaloodin, de oud-minister van Financiën namens MFK, die een gevangenisstraf van 30 jaar uitzit omdat hij als ‘intellectuele dader’ schuldig is bevonden aan het geven van de opdracht tot de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013, zegt ogenschijnlijk onberoerd nog altijd onschuldig te zijn.

Jamaloodin1Deze uitspraak doet hij in de BNNVara-podcast ‘Wiels de moordzaak’, gemaakt door presentator Natasja Gibbs, die sinds deze maand via NPO te beluisteren is. Het Antilliaans Dagblad heeft de podcast gevolgd. In de laatste van de zes afleveringen tellende serie lukt het Gibbs om Jamaloodin in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) te spreken te krijgen.
Echter, alle inhoudelijke vragen die gaan over de rol van Jamaloodin in deze geruchtmakende moordzaak, lacht hij weg. Ook doet hij een poging om de rol van Gibbs als interviewer over te nemen, en aan haar te vragen: ,,Zie je een schuldige man, die veroordeeld moet worden als je het dossier leest?” Ook als Gibbs uitlegt op basis van welke bewijzen uit het dossier ze deze vraag met ‘ja’ beantwoordt, lacht Jamaloodin.
De veroordeelde voormalige minister in het kabinet-Schotte (MFK/PS/MAN) geeft een even korte als opmerkelijke verklaring, als hem gevraagd wordt naar het feit dat hij nog steeds volhoudt onschuldig te zijn. ,,Wat heb ik eraan (de moord, red.) te winnen? Niks toch? Ik ben een zakenman.”
Ook Heiko de Jong, sinds januari 2013 - vier maanden voor de moord op Wiels - hoofdofficier van justitie op Curaçao, komt uitgebreid aan het woord. Hij vertelt onder meer over Jamaloodins vlucht naar Venezuela, waar hij in uitleveringsdetentie is genomen, en waar De Jong hem zelf heeft opgehaald.
Verder staat De Jong in de podcast stil bij het motief van de moord, dat nog altijd een groot vraagteken is. ,,Jamaloodin werd weleens op een wat neerbuigende wijze behandeld door Wiels. Het kan net zo goed geweest zijn dat hij daar zo boos over werd, dat hij zegt ‘Ik ga die vent afmaken’. Dat kan zomaar. Het kunnen ook hele basale motieven zijn, het hoeft niet allemaal heel groots en meeslepend te zijn.”
De manier waarop Wiels met Jamaloodin omging, werd door Gibbs ook aan Jamaloodin zelf voorgelegd. Die doet dit af met de woorden: ,,Dat was zijn manier om politiek te bedrijven. Ik heb een manier, hij had zijn manier. We stonden hard tegenover elkaar, maar niet persoonlijk. Als je moet vechten, dan vecht je, maar morgen ben je weer goed. We zijn jongens van de wijk. De jongens van Steenrijk zijn broers.”
Jamaloodin vraagt zich in de podcast hardop af wat hij verkeerd heeft gedaan. ,,Er moeten bewijzen zijn, toch? Waar zijn ze?” zo zegt hij. De meest opvallende worden vervolgens in een voice-over van de programmamaker opgesomd. Zo zijn er belastende verklaringen van getuigen, die onder meer gaan over de onderhandeling over het voor de moord te betalen bedrag, en over de daadwerkelijke betaling hiervan. Ook zijn er verklaringen van Jamaloodin zelf, die aantoonbaar gelogen bleken te zijn. En dan is er ook nog het uitvoerige sms-contact tussen Jamaloodin en ‘moordmakelaar’ Burney ‘Nini’ Fonseca, in de maanden tot vlak voor de moord. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) communiceerden zij in codetaal over de voorbereiding van de huurmoord.
Als Gibbs het interview met Jamaloodin bespreekt met Aubert en Junior Wiels, respectievelijk de broer en de zoon van Helmin Wiels, concludeert Aubert dat volgens hem Jamaloodin - ook al is hij officieel aangemerkt en veroordeeld als intellectuele dader - slechts een ’pionnetje’ is in de hele zaak. Volgens hem had hij wel degelijk een plaats in de spreekwoordelijke piramide, maar stond hij niet als het brein aan de top ervan. ,,Daarvoor is hij te dom”, zo zegt Aubert.

Illustratie: Deze schets van George Jamaloodin tijdens de zwaarbewaakte rechtszitting, gemaakt door Arthur Oster, publiceerde het Antilliaans Dagblad destijds.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.