Indexeren pensioenen in voorbereiding

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) is bezig met voorbereidingen om de pensioenen te kunnen indexeren. Echter, gezien de dekkingsgraad van het fonds gaat het om een gedeeltelijke indexatie. In gesprek met het Antilliaans Dagblad laat Stacey René - Pensioenmanager bij APC - weten dat de beoogde indexatie 0,7 procent wordt.

APC dushiZodra de indexatie plaatsvindt, worden alle pensioenen met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 geïndexeerd. ,,Dit geldt voor alle deelnemers van APC: actieve deelnemers, slapers en gepensioneerden”, zo meldt het pensioenfonds. Op dat moment ontvangen dus alle gepensioneerden een correctie over heel 2024, en vanaf dan maandelijks een hogere pensioenuitkering conform de indexatie. Ook de duurtetoeslagen worden met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 geïndexeerd.

De ruimte voor deze gedeeltelijke indexatie is er, omdat de dekkingsgraad van het fonds eind 2023 107,9 procent is. In principe kunnen de pensioenen gedeeltelijk worden geïndexeerd als de dekkingsgraad tussen de 105 en 115 procent ligt. Boven deze marge zouden de pensioenen eventueel volledig kunnen worden geïndexeerd, en beneden die marge is er geen enkele indexatie mogelijk. Eind 2022 bedroeg de dekkingsgraad van APC 103,7 procent. Mede daarom was indexeren vorige jaar geen mogelijkheid.

De dekkingsgraad, die uitgedrukt wordt als een percentage, geeft aan of een pensioenfonds voldoende geld in kas heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Om de dekkingsgraad te berekenen wordt de waarde van alle beleggingen van een pensioenfonds gedeeld door de waarde van de verplichtingen (alle huidige en toekomstige pensioenen).

Aanleiding voor het in gang zetten van het proces om tot indexatie van de pensioenen te komen, is het besluit van de overheid om per 1 januari 2024 de ambtenarensalarissen te indexeren. Deze indexatie bedraagt 2,4 procent.
,,Zodra de formele stappen ter uitvoering hiervan zijn afgerond, is daarmee de weg vrij voor APC om de pensioenen te indexeren volgens de Pensioenlandsverordening Overheidsdienaren (Plvo). In afwachting van de afronding van de formele stappen is APC, conform artikel 30, lid 2 van de Plvo, al gestart met de benodigde procedures om te komen tot besluitvorming”, aldus APC.

Op basis van een vaste indexatiestaffel dat het fonds toepast bedraagt de pensioenindexatie circa 30 procent van de 2,4 procent waarmee de overheid als werkgever de salarissen indexeert, en is men dus uitgekomen op het percentage van 0,7 procent.

Voor een definitieve besluitvorming dienen de juiste procedures te worden doorlopen. Als voorwaarde geldt dat de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden 2020, ofwel de inkortingswet, per 1 januari 2024 wordt ingetrokken. Of in ieder geval artikel 9. Hiervoor wordt een wetgevingstraject gevolgd. Dit betekent dat de intrekking door de Staten zo snel mogelijk moet worden goedgekeurd.
Los hiervan dient APC ook intern de juiste procedures te doorlopen. Zodra er meer duidelijkheid is, informeert APC haar deelnemers verder.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.