Vooruitlopend op aankomende BIG-Landsbesluiten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe toelatingsbeleid van tandartsen houdt in dat de examencommissie onder bepaalde voorwaarden de diploma’s van bepaalde universiteiten gelijk kan stellen aan de toegestane diploma’s, waardoor er geen examen nodig is.

tandartsenDit stelt Inspecteur-Generaal Sirving Keli op vragen van het Antilliaans Dagblad naar aanleiding van wat de Curaçao Dental Society (CDS) ‘discutabel toelatingsbeleid’ noemt, waar de gevestigde tandartsenvereniging niet in is gekend.
,,Er is dus sprake van een gedoogbesluit, waarbij toegestaan wordt dat niet uitsluitend Nederlandse of Indische diploma’s toegelaten worden, maar ook geaccrediteerde universiteiten.”
Dit is volgens Keli gebaseerd op de aankomende BIG-Landsbesluiten - ,,Voorzien wordt dat deze in 2025 in werking zullen treden”, aldus Keli - die gebaseerd zijn op deels in werking zijnde Landsverordening BIG, die uitgaat van accreditatie van universiteiten en niet van een oneindige erkenning van diploma’s. In Nederland staat het BIG-register voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’.
,,Voor niet-geaccrediteerde universiteiten geldt nog steeds dat zij een stage dienen te lopen en daarna alsnog een examen moeten afleggen”, aldus de Inspecteur-Generaal, die aangeeft dat ‘er dus duidelijk nog sprake is van een overgangssituatie’.
,,Tevens is zorgvuldig harmonisatie gezocht met andere regelingen in de gezondheidszorg en internationale ontwikkelingen, waarbij het uitgangspunt accreditatie is en niet een zonder meer erkenning van een diploma.”
Het aantal toegelaten tandartsen is in de officiële Capaciteitsplanning 2018-2019 vastgesteld op 83, vervolgt Keli. ,,Momenteel zijn er, inclusief alle nieuwe tandartsen, 72. Echter, het bestand van tandartsen dient nog opgeschoond te worden, zodat het daadwerkelijke aantal iets minder zal zijn.”
De Curaçao Dental Society zelf spreekt van circa 50 gevestigde tandartsen en dat er 23 bij zijn gekomen, zonder dat er enige afstemming heeft plaatsgehad met de CDS. Volgens de vereniging is niet gebleken dat er met de 50 sprake was, of is, van wachtlijsten.
Keli zegt er tegen deze krant dit over: ,,Vergeleken met de laatste capaciteitsplanningen 2024-2027 zoals KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) die men in Nederland hanteert, zouden er op Curaçao omgerekend 90 tandartsen moeten zijn.”
Hij gaat een stap verder: ,,Indien ook het huidige capaciteitstekort van de KNMT wordt meegerekend, namelijk 275 per jaar, zouden het er op Curaçao zelf 94 tandartsen moeten zijn. Dus bij een aantal van 72 tandartsen is er duidelijk geen sprake van overschot, maar eerder van een tekort.”
De Curaçaose tandartsenvereniging CDS zal bij de binnenkort startende actualisatie van dit document betrokken worden, zo belooft de Inspecteur-Generaal. ,,De uiteindelijke beslissing ligt bij de overheid.”
Het is belangrijk om op te merken, aldus Keli, dat de laatste twaalf jaar geen examens zijn afgenomen, maar pas in 2022 en 2023, ‘zodat er geleidelijk aan een groot aantal kandidaten is ontstaan’.
,,Een aanzienlijk aantal van deze kandidaten is de laatste jaren door verscheidene bestaande lokale tandartsen tewerkgesteld, waarbij zij tegen geringe betalingen zijn ingezet. Dit is nu rechtgetrokken.”
Daarnaast verkiest momenteel een groot aantal mensen een tandheelkundige behandeling in Colombia te ondergaan, aldus Keli, ‘aangezien deze daar van goede kwaliteit maar tegen veel minder kosten gerealiseerd wordt’.
Omdat de CDS ook opmerkingen had gemaakt over de commissie die de examens afneemt, antwoordt de Inspecteur dit op vragen van de redactie: ,,De examencommissie wordt altijd door de regering bij Landsbesluit ingesteld, zoals ook in dit geval, en bestaat uit deskundigen uit de tandheelkunde, Onderwijs en Inspectie.”
Tot slot stelt Keli: ,,Bij de inwerkingtreding van een aantal artikelen van de Landsverordening BIG bij landsbesluit in 2025, vervalt de oude wet uit 1934.” Het gaat hier om de Verordening van den 30sten juni 1934, regelende de uitoefening van de tandheelkunst.

Vragen van deze krant
Mede naar aanleiding van een eerder persbericht dat de regering had uitgestuurd over de ‘modernisering van de toelatingsprocedure voor niet-Nederlands opgeleide tandartsen’, stelde het Antilliaans Dagblad de volgende vragen aan zowel minister Javier Silvania (MNFK) van Gezondheid als aan Inspecteur-Generaal Sirving Keli:
1. Is een ‘besluit van de regering’ (in het persbericht staat dat ‘de regering heeft besloten de toelatingsprocedure voor niet-Nederlands opgeleide tandartsen te moderniseren’) voldoende juridische grondslag? Of is wetswijziging nodig? Graag een toelichting.
2. Is er overleg met en inspraak geweest van de tandartsenvereniging CDS? Zo ja of zo nee, waarom (niet)?
3. Kunnen wij het rapport ontvangen waarin staat dat uitbreiding van het tandartsenbestand nodig is? Hoeveel toegelaten tandartsen telt Curaçao nu?
4. Kunnen wij het juridisch advies ontvangen waarover wordt gesproken?
5. En: wie vormen de examencommissie? Hoe verliep hun aanstelling?
Keli gaf vrijwel direct antwoord, terwijl de minister volstond met het opsturen van een bestaande video waarin Keli hierover aan het woord komt. De Inspecteur-Generaal geeft in antwoord op vragen van deze krant aan op het moment niet over alle documenten te beschikken, aangezien deze op kantoor liggen, waarop de krant vroeg deze later alsnog beschikbaar te stellen. Sommige vragen blijven (deels) onbeantwoord.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.