Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten willen dat de Huisartsenpost (HAP) alsnog in het Curaçao Medical Center (CMC) wordt ondergebracht. Verder verlangt het parlement dat deze twee instellingen en de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) werkprotocollen met elkaar overeenkomen.

F03 cmc binnen van DUSHIDe openbare Statenvergadering over het functioneren van de HAP die maandag van start is gegaan, is dinsdagavond eindelijk afgesloten. Twee van de drie moties die aan het eind werden ingediend, zijn aangenomen.

De eerste motie handelt over de HAP-locatie en werd met algemene stemming aangenomen. De Staten verzoeken de regering hierin om binnen twee maanden de meest geschikte alternatieven te onderzoeken om de HAP te huisvesten in het nationale ziekenhuis, ofwel het CMC.

Daarbij dienen de kosten voor het huren van de nieuwe locatie redelijk en in balans te blijven. Ook moet dit ervoor zorgen dat er meer ruimte wordt gecreëerd voor werk en voordelen die kunnen bijdragen aan het verhogen van de effectiviteit van de medische werkzaamheden.

De tweede motie die ook met algemene stemming werd aangenomen, gaat over de samenwerking tussen de huisartsenpost met andere stakeholders. Het verzoek van de Staten aan de regering is om het proces te vergemakkelijken zodat de HAP, het CMC en de CHV tot een officieel werkprotocol kunnen komen. Dit dient om discussiepunten tussen de drie op te lossen. Hierbij dient de Inspectie voor de Volksgezondheid (IVG) te worden betrokken ter documentatie en uitvoering hiervan.
Ook wensen de Staten dat de Gezondheidsminister het proces vergemakkelijkt, zodat HAP intensievere stappen kan ondernemen om het traject van capaciteitsoptimalisatie van artsen en ander HAP-personeel te versnellen. Dit dient dan ook te geschieden onder IVG-supervisie.

Verder willen de Staten dat de Gezondheidsminister ook werkt aan versimpeling van het proces en dat de huisartsenpost de gemeenschap meer informatie kan geven over haar werkzaamheden en aanmeldingscriteria. Tot slot verzoekt het parlement de regering om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen op een constructieve manier en buiten de media om met elkaar besprekingen voeren.

De derde motie is met 6 stemmen voor en 10 tegen afgewezen. Hierin werd de regering door de indieners verzocht om een commissie van onafhankelijke en onpartijdige experts in te stellen. Dit diende samen met de IVG geschieden. Het doel hiervan is om een onderzoek uit te voeren naar de werking van HAP, waarbij juridische experts op het gebied van medische zorg, risicomanagement en internationale ervaring worden geraadpleegd.

In dat verband moet de commissie toegang krijgen tot alle relevante informatie, en de onderzoeksresultaten publiceren en deze ook aan het parlement presenteren voor een brede beraadslaging. Op basis van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport dienen concrete en onmiddellijke maatregelen te worden genomen om de kwaliteit en veiligheid van de medische zorg bij HAP te verbeteren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.