Daarom vragenuur dood Colombiaanse afgewezen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het verzoek van Statenlid Gwendell Mercelina (PNP) om een vragenuurtje over het overlijden van een Colombiaanse vrouw op luchthaven Hato is afgewezen.

onderzoekIn de motivatie staat: ,,Dit gebeuren is onderwerp van justitieel onderzoek.”
En dat klopt ook, want uit een bericht van de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), blijkt dat de Landsrecherche inmiddels een onderzoek is gestart, onafhankelijk en los van het interne onderzoek van het Korps Politie Curaçao (KPC).
Leana Carbonell Alvarado overleed op 2 oktober 2024 onder mogelijk verdachte omstandigheden, terwijl zij onder toezicht stond van de autoriteiten op Curaçao. ,,Dit roept serieuze vragen op over de procedures en het optreden van de betrokken departementen, mogelijke schendingen van mensenrechten, en de mogelijke gevolgen voor de inspanningen van Curaçao om hoger te scoren op de ‘Tier 2 Watch List’ van het Trafficking in Persons (TIP) Report van de Verenigde Staten (VS)”, aldus Mercelina eerder deze week. ,,Getuigenverklaringen suggereren dat haar gezondheid verslechterde tijdens haar detentie en dat haar verzoeken om medische hulp mogelijk niet adequaat zijn behandeld. Dit roept de vraag op of Carbonell Alvarado’s recht op leven en haar recht op gezondheid, zoals vastgelegd in internationale verdragen, zijn geschonden.”
Het Statenlid heeft vragen over de communicatie en informatie rond deze zaak, zowel naar de familie als naar de pers toe. ,,Het uiteindelijke persbericht stelt dat er sprake is van een natuurlijke dood, maar er wordt niets gezegd over de oorzaak van haar overlijden”, zo vindt het Statenlid. Hij komt vervolgens met een lange vragenlijst richting de minister van Justitie. Hato maakt ondertussen bekend dat hij de procureur-generaal benaderd heeft voor onderzoek naar het overlijden van de Colombiaanse vrouw. Dit heeft hij gedaan ‘na kennis te hebben genomen van de resultaten van het interne onderzoek en na gesprekken met de korpschef van het Korps Politie Curaçao’. ,,Nadat de minister de resultaten van het interne onderzoek heeft ontvangen en aanvullende informatie heeft gekregen, heeft hij de procureur-generaal benaderd om de mogelijkheden te bespreken voor een onderzoek door de Landsrecherche naar deze zaak. Daarnaast wil de minister duidelijkheid krijgen of er enige procedure niet correct is gevolgd in deze kwestie”, aldus een bericht van Hato.
Hij legt uit dat het onderzoek dat door de Landsrecherche zal worden uitgevoerd, onafhankelijk zal verlopen van het interne onderzoek binnen het KPC, dat al is gestart. De procureur-generaal heeft aan de minister van Justitie aangegeven, na hun gesprek, dat hij inderdaad de Landsrecherche de opdracht heeft gegeven om een onderzoek te starten naar de feiten rond het overlijden van de vrouw. ,,Gezien het lopende onderzoek van de Landsrecherche kunnen er momenteel geen verdere details over de zaak worden verstrekt”, zo wordt er door de minister nog aan toegevoegd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.