Gratis storten zorgt voor meer dan drie keer zoveel afval

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In november, de eerste maand waarin er bij wijze van proef gratis afval kon worden gestort bij landfill Malpais, kreeg de stortplaats 32 miljoen kilo afval te verwerken.

landfillTen opzichte van de ruim 8,7 miljoen kilo in dezelfde maand vorig jaar, gaat het om een stijging van bijna 370 procent.
Eind augustus besloot GMN-minister Javier Silvania (MFK) tot het twee maanden durende proefproject, waarbij iedereen kosteloos afval mag storten op Malpais en bij de overslaglocatie Koraal Specht. Gehoopt wordt dat deze actie onder meer een einde maakt aan de illegale afvaldump bij Dam Pretu.
,,Deze beslissing heeft geleid tot een aanzienlijke toename in de hoeveelheid afval die de vuilstortplaats bereikt”, zo zegt Selikor.
Volgens de afvalinzamelaar onderstreept deze stijging het belang van het zoveel mogelijk gescheiden aanbieden van afval, ‘zodat de kosten voor het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN, die uiteindelijk de rekening van het ‘gratis’ storten gepresenteerd krijgt, red.) lager blijven en er minder afval op de vuilstortplaats terechtkomt, wat de maximale capaciteit van de vuilstort verder vermindert’.
Hiermee verwijst Selikor vooral naar de hoeveelheid bouwafval. ,,Het is bekend dat bouwafval zwaar is en dat de kosten om dit apart te verwerken aanzienlijk zijn. Daarnaast neemt het veel ruimte in op het terrein van de vuilstortplaats, waardoor de capaciteit van de landfill afneemt”, aldus het afvalbedrijf.
Selikor benadrukt dat, naast het feit dat GMN twee maanden lang de vuilstortkosten betaalt, alle andere voorwaarden nog steeds van kracht zijn. Gebruikers moeten zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs en het voertuig moet beschikken over een geldige keuringskaart. Bij de locatie Koraal Specht kan maximaal 2 m3 afval per voertuig gestort worden, die goed verpakt moet zijn in bundels, dozen of zakken.

‘Afval regio importeren’
De Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Carlson Manuel, is naar eigen zeggen ‘al een tijdje bezig met het verkennen van mogelijkheden voor een waste-to-energyfabriek op Curaçao’. Namelijk ‘om afval om te zetten in energie’.
,,We zullen ons eigen afval verwerken, maar ook afval importeren uit de nabije omgeving”, schrijft Manuel (MFK) op zijn Facebookpagina. ,,Dit zal zeker de manier waarop we met afval omgaan optimaliseren. Daarnaast kan dit ook een vorm van inkomsten genereren, naast energieproductie.” Meer details of informatie verstrekt de GevMin in dit stadium niet.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.