Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een openbare Statenvergadering gisteren over de Huisartsenpost (HAP) heeft HAP-hoofdarts Alexandra Severing fel uitgehaald naar de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV).

hoffdarts,,De CHV wilde controle over HAP én via deze post geld verdienen”, deelde Severing gisteren de Staten mede. Verbaasde parlementariërs vinden dat het CHV-bestuur gezien de ernstige beschuldigingen ook gehoord dient te worden.
Statenvergadering, die was uitgeschreven op verzoek van de oppositie, begon met een introductie van Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK), gevolgd door presentaties van waarnemend HAP-directeur Jean-Pierre Doran en Severing.
De hoofdarts nam geen blad voor haar mond, en zei over de ontwikkelingen sinds 2007 dat zijzelf met het HAP-plan was gekomen. ,,Er was door CHV een HAP-commissie ingesteld waarbij van 2007 tot 2019 aan dit project zou worden gewerkt. De aangesloten huisartsen konden nooit tot overeenstemming komen. Er waren binnen deze commissie veel discussies tussen deze huisartsen.”
Severing vervolgt: ,,Persoonlijke belangen van bepaalde huisartsen conflicteerden met het algemeen belang. De commissie veranderde voortdurend van leden en elke keer ontstonden er nieuwe geschillen tussen de huisartsen. CHV en het bestuur hebben nooit bemiddeld in deze onderlinge geschillen, dit terwijl bemiddeling bij conflicten tussen huisartsen een van de doelstellingen van de statuten is.”
De HAP-hoofdarts refereert ook naar besprekingen met het Curaçao Medical Center (CMC) en verwijst naar een project uit 2020 van CHV en het nationale ziekenhuis: ,,Dat was om een huisartsenpost met beperkte openingstijden op te zetten in het CMC. De nachtdienst van 23.00 tot 8.00 uur zou worden overgenomen door de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis. CHV zou voor achterwacht moeten zorgen.”
Severing informeert de Staten dat op dat moment het CMC drie kamers beschikbaar zou stellen naast de SEH, terwijl er per dienst ‘slechts’ twee huisartsen en enkele assistenten en triagisten aanwezig zullen zijn. ,,Er is nooit een actieplan of een budget opgesteld door CMC en CHV. Dit initiatief leidde ook niet tot concrete resultaten. Men kon het niet eens worden over verschillende zaken.”
De HAP-hoofdarts haalt voorts de oprichting van de Megadienstgroep (MDG) aan: ,,De MDG werd in 2022 opgericht door twee CHV-leden en deze fungeerde als een soort voorloper van de huisartsenpost. Huisartsen konden zich aansluiten door een maandelijkse factuur te betalen. Er werden jonge artsen ingehuurd om de diensten te draaien voor ongeveer 34 gulden per uur.”
Severing geeft aan dat de problemen al snel kwamen: ,,Jonge en onervaren artsen werden niet getraind, begeleid of gemonitord. Er werd geen gebruikgemaakt van triage en de internationale standaarden werden niet gevolgd. Het telefoonnummer veranderde vaak en werd regelmatig niet beantwoord. Vaak was er niet genoeg materiaal beschikbaar voor de behandeling van patiënten. Soms was er slechts één huisarts beschikbaar in de nacht, die ook de huisbezoeken moest doen. De locatie verkeerde in slechte staat, toiletten werkten soms niet. Er was geen juridische entiteit; de onderneming van een van de CHV-leden werd hiervoor gebruikt.”
Ook waren er volgens Severing veel discussies over de financiën: ,,Factuurbedragen en huisbezoeken door MDG werden door CHV-huisartsen gedeclareerd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In 2023 ontvingen huisartsen gedurende een jaar een vergoeding van 1 gulden per patiënt per maand voor avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW). Dit terwijl volgens de SVB de vergoeding voor ANW-diensten al inbegrepen is in het abonnementsbedrag voor huisartsen.”
Severing zet verder uiteen dat vanaf 2023 nagenoeg alle huisartsen zich aansloten bij de MDG, namelijk 85 procent. Slechts vijf huisartsen hielpen bij de MDG-diensten, waarschijnlijk vanwege BIG-registratie. De rest wilde zelf geen diensten draaien. De MDG functioneerde slecht, maar huisartsen bleven er toch aan verbonden. CHV heeft nooit ingegrepen. De extra vergoeding die huisartsen in 2023 ontvingen, werd gebruikt om jonge artsen te betalen die niet duur waren. Ze gebruikten het geld niet om de zorg te verbeteren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.