Waarom hogere norm topinkomens voor álle medisch specialisten?

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De adviseur corporate governance SBTNO kan de minister volgen in zijn voorstel om de LNT-norm (Landsverordening normering topinkomens) voor medisch specialisten op Curaçao aan te passen dan wel te verhogen van 386.000 naar 501.000 gulden per jaar.

LNTHet Antilliaans Dagblad leest echter dat het voor de adviseur niet geheel duidelijk waarom deze norm voor álle specialisten moet worden verhoogd, aldus Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). ,,Verhoging van deze norm dient een uitzondering te zijn en slechts te geschieden voor die topfunctionarissen waarvoor dit noodzakelijk is.”
Het is dan ook de vraag waarom er niet gedifferentieerd is naar groep van specialisten dan wel vakgroepen, stelt SBTNO in een recent advies over een heikel onderwerp in de politiek en in de gemeenschap.
,,Ook blijkt uit de stukken niet waarom er gekozen wordt voor een maximale verhoging van de LNT-norm naar 130 procent en niet voor een lagere verhoging”, vervolgt de adviseur corporate governance. ,,Dit in het bijzonder gezien het feit dat met deze verhoging het maximum hoger is dan bij de vergelijkbare instellingen” (doelend op een benchmark-onderzoek waarin de medisch specialist werkzaam in Curaçao Medical Center (CMC) wordt vergeleken met hun functiegenoten in Amsterdam (Nederland), BES (Bonaire), Aruba en Colombia.
Na veel touwtrekken is de regering-Pisas (MFK met steun van KEM en onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito) akkoord gegaan met het optrekken van de LNT-norm tot ruim een half miljoen gulden per jaar, maar heeft dit gekoppeld aan het wegwerken van de wachtlijsten.
Met betrekking tot de systematiek voor de koppeling van de loonsverhoging voor medisch specialisten aan de gemiddelde verlaging van de wachttijden, zoals opgenomen in de nota van toelichting bij het concept-Landsbesluit normering top inkomens, heeft SBTNO ‘aandachtspunten’.
Financiënminister Javier Silvania (MFK) wordt verzocht ‘dit nader toe te lichten’, aangezien de systematiek er vanuit lijkt te gaan dat alle medisch specialisten al op het maximum van de huidige LNT-norm zitten (386.000 gulden, red.).
,,Daarnaast is het onduidelijk of er bij alle medisch specialisten sprake is van een wachtlijst. Het is hierbij niet duidelijk of deze koppeling aan de wachtlijst geldt voor iedere individuele specialist dan wel een vakgroep of voor alle specialisten tezamen.” Daarnaast is het voor de adviseur corporate governance onduidelijk wat er gebeurt indien de wachtlijsten nadien toch weer toenemen.
De regering wordt verder geadviseerd om bij de bepaling van de geldende maximale LNT-norm (501.000 of 386.0000 gulden) - mede gelet op de door Sociale Verzekeringsbank SVB gehanteerde Beloningsregeling Medisch Specialisten - niet sec te kijken of een medisch specialist al dan niet werkzaam is bij een grote ‘vennootschap’ dan wel niet-grote vennootschap (zoals dat bijvoorbeeld voor overheids-nv’s van toepassing is, red.), maar daarbij mogelijk ook de mate van krapte op de arbeidsmarkt van specifieke medisch specialisten te betrekken.
,,Bij de invoering van de LNT is er slechts een differentiatie toegepast tussen topfunctionarissen werkzaam bij een grote dan wel niet grote overheidsgelieerde entiteit dan wel vennootschap.” Er is volgens SBTNO géén rekening gehouden met de marktwerking, vereiste van specifieke deskundigheid dan wel krapte op de arbeidsmarkt met betrekking tot specifieke topfunctionarissen. ,,Voor het aantrekken en behouden van specifieke topfunctionarissen zou het immers wellicht noodzakelijk kunnen zijn om onverlet de grootte van de overheidsgelieerde entiteit een gedifferentieerd bezoldigingsbeleid te hanteren.
De verhoging van de LNT-norm zal ook voor de nodige rust binnen de gezondheidszorg zorgdragen. De verhoging van de LNT-norm als plafond voor medisch specialisten bijt kennelijk ook niet met de BMS (Beloningsregeling Medisch Specialisten) en - volgens eigen zeggen - zijn er geen financiële gevolgen voor de SVB (dan wel de Landsbijdrage voor de basisverzekering ziektekosten BVZ/Schommelfonds).
In het verlengde van het voorgaande zijn er conform de ambtelijke sectordirecteur Financieel Beleid en Begrotingsbeheer van het ministerie van Financiën ‘geen gevolgen voor de landsbegroting’.
Conform het (concept-)‘Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, houdende herziening van de aanwijzing van ziekenhuisvoorzieningen in Curaçao alsmede vaststelling maximale toegestane wachttijden en omgangstaal in de gezondheidszorg’ (ook wel Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen, maximale wachttijden en taken in de gezondheidszorg), zijn de volgende zorginstellingen aangewezen: het Curaçao Medical Center (CMC), het Advent Ziekenhuis, het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles en de Curaçao International Clinic (CIC).
Zoals gesteld in het schrijven van Inspecteur-Generaal Sirving Keli van 12 april 2024 vallen het CIC en het Advent momenteel niet onder de LNT waardoor er in de toekomst mogelijk een financieel voordeel had kunnen ontstaan bij collega’s van CMC-specialisten die bij het CIC en het Advent zouden zijn. ,,Met de LNT-verhoging ontstaat een gelijkwaardige situatie.”

Benchmark inkomen medisch specialisten...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.