‘Documenten tekenen tijdens vakantie niet verboden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De financiële onregelmatigheden bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), die voor de politieke partij KEM aanleiding waren om Financiënminister Javier Silvania (MFK) te vragen om het ministerie onder curatele te stellen, lijken minder groot dan geschetst in de Amigoe van zaterdag. Daarnaast heeft nu ook de Secretaris-Generaal (SG) van het ministerie, Ersilia ‘Zus’ de Lannooy van zich laten horen. Zij legt uit dat haar handelingen helemaal niet tegen de wet zouden zijn, en dat ze hiermee juist de tijdige uitbetaling van onderstand, pensioenen en subsidies heeft veiliggesteld.

F01 ZusIn het eerder genoemde medium vertelde de nieuwe - door KEM naar voren geschoven - kabinetchef Jason Fullinck dat er twee opvallende zaken naar boven zouden zijn gekomen tijdens de controle van uitgaven door SOAW. Enerzijds zouden er betalingen zijn verricht die niet overeenkomen met de begroting en anderzijds zou er voor bepaalde uitgaven zijn getekend door iemand die op dat moment op vakantie was.

Gevraagd om een nadere toelichting hierop, zegt Fullinck tegen het Antilliaans Dagblad dat het eerste deel (betalingen die niet in lijn met de begroting zouden zijn) ‘niet helemaal klopt’. Desondanks tekende de betreffende krant deze uitlating wel op uit zijn mond. Op de vraag of hij dan onjuist is gequoot, antwoordt Fullink: ,,Ja, dat was een misunderstanding denk ik.”

,,Het klopt wel dat er uitgaven zijn goedgekeurd door iemand die op het moment zogenaamd met vakantie is. En de waarnemend minister was niet op de hoogte gesteld van deze onregelmatige procedure. Dus, om te voorkomen dat er uitgaven of plichtingen worden goedgekeurd zonder medeweten van de huidige minister, is op verzoek van ‘Partido KEM’ een maatregel genomen om beter inzicht te krijgen in de situatie en in wat er allemaal tijdens deze periode is goedgekeurd. Zodra de minister en het kabinet volledig geïnformeerd zijn en alles duidelijk is, zal de situatie weer genormaliseerd worden”, aldus Fullinck.

De persoon die volgens Fullinck ‘zogenaamd met vakantie’ was, is SOAW-SG De Lannooy, de hoogste ambtenaar van het ministerie. De reacties die zij ontving nadat Fullinck gisterochtend ook op Radio MAS zijn zegje had gedaan, waren voor haar aanleiding om met een uitgebreide schriftelijke verklaring te komen. Die verklaring begint zij met te zeggen dat haar vakantie al gepland was voordat er wisselingen binnen de regering plaatsvonden.

Vervolgens vertelt De Lannooy dat ze inderdaad documenten heeft ondertekend tijdens haar vakantie, en benadrukt ze ook dat dat niet tegen de regels is. Ze deed dit omdat anders onderstands-, pensioen-, en subsidiegerechtigden niet op tijd over het geld zouden kunnen beschikken waarop zij recht hebben.

,,Toen mijn collega’s mij informeerden dat, hoewel de documenten waren verstuurd voor goedkeuring om betalingen volgens de wet te doen, ze geen reactie hadden ontvangen, en ze mijn medewerking vroegen om de werking van het ministerie niet te belemmeren en ervoor te zorgen dat begunstigden van onderstand, gepensioneerden en alle organisaties die subsidies ontvangen, betaald zouden kunnen worden, heb ik hun verzoek ingewilligd. Er is geen enkel verbod voor een ambtenaar die met vakantie is om documenten te ondertekenen, zolang die persoon bevoegd is en geregistreerd staat. Ik heb alle schriftelijke bewijzen hiervan”, zo legt zij uit.

In een reactie hierop, laat ook Fullinck aan deze krant weten hoe het in zijn ogen is gegaan. Hij zegt niet dat het verboden zou zijn om als SG tijdens een vakantie documenten te ondertekenen. Zijn reactie luidt: ,,Toen de voormalige minister (Ruthmilda Larmonie-Cecilia, red.) haar ambt neerlegde, ging deze SG tegelijkertijd met vakantie. Hierdoor hebben noch het nieuwe kabinet, noch de waarnemend minister de kans gehad om met haar te spreken of een overdracht van haar te ontvangen. Bovendien waren zowel de waarnemend minister als het nieuwe kabinet niet op de hoogte gebracht dat deze persoon nog steeds documenten aan het ondertekenen was terwijl ze op ‘vakantie’ was. Dit heeft het nieuwe kabinet en de waarnemend minister in feite volledig in het ongewisse gelaten over wat er allemaal kon gebeuren.”

De Lannooy betreurt insinuaties

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.