Door Stijn Zwaan
Willemstad - In aanloop naar Wereld Maritieme Dag organiseert Curaçao Ports Authority (CPA) haar jaarlijkse Maritieme Dagen.

Maritiem1Samen met dochterorganisaties Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en Curaçao Pilots Organization (CPO), organiseert CPA in de laatste week van september het evenement op de Matheywerf in de Sint Annabaai. Daar zijn allerlei activiteiten voor scholieren om ze bewust te maken van het belang van de maritieme sector en de werkzaamheden die de verschillende bedrijven verrichten.
,,Wereld Maritieme Dag wordt jaarlijks georganiseerd door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Dit jaar is het thema ‘Navigating the future: safety first!’. Op basis daarvan nodigen wij verschillende belanghebbende organisaties uit naar onze haven”, aldus CPA-woordvoerder Sau Bridgewater-Chong.
,,De jongeren krijgen veel informatie op een interactieve manier. Zo zien ze de haven ook eens vanuit een ander perspectief.” Dit jaar is een grote editie, zegt Bridgewater. ,,We hebben veel stakeholders deze keer, met vaste en nieuwe partijen. De kustwacht en Carmabi doen al jaren met ons mee, maar bijvoorbeeld de ambulance en stichting Uniek Curaçao doen voor het eerst mee dit jaar.”
Onder het toeziend oog van tientallen middelbare scholieren en een drietal ministers trapte Bridgewater het jaarlijkse evenement gisterochtend af.
,,Wij vinden het erg belangrijk om middelbare scholieren kennis te laten maken met de haven en alles dat die te bieden heeft. Tegelijkertijd kan het ook een eyeopener voor hen zijn en denken ze misschien wel: ‘dat is interessant voor mij’. Zo willen we ook meer werkgelegenheid creëren in de haven.”Maritiem3
Maar niet alleen is het doel het volgens Bridgewater het wekken van interesse. ,,Daarbovenop gaat het ook om het milieu en veiligheid. Het gaat om bewustwording over de natuur, de zee, koralen en meer.”
Naast de tentjes van andere aanwezige organisaties zoals Curoil, de Meteorologische Dienst en Damen Shiprepair, krijgen scholieren rondleidingen op de boten van KTK. Aan boord van sleepboot Lima II mogen de jongeren een kijkje nemen in de stuurhut en de machinekamer.
,,Veel studenten reageren erg enthousiast en zijn geïnteresseerd in wat we hier doen. Sommigen komen al met vragen voordat we begonnen zijn met ons praatje”, zegt de kapitein van de sleepboot.
Elk jaar organiseert de IMO Wereld Maritieme Dag op de laatste donderdag van september. Er zullen in totaal acht middelbare scholen deelnemen met ruim 800 leerlingen die in de haven zullen leren over alles dat die te bieden heeft.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.