Winnend project over Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid

Van een onzer verslaggevers
Leiden/Willemstad - De op Curaçao gevestigde sociale onderneming Green Phenix heeft tijdens de Plastic Avengers Conferentie de Spronck Stimuleringsprijs gewonnen. Het winnende project heeft als doel om het systeem van Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) uit te breiden buiten de Europese grenzen.

GreenPhenix,,Met name naar regio’s zoals Curaçao, waar afvalverwerkingsinfrastructuur beperkt is”, zo is te lezen in een persbericht van het door Sabine Berendse opgerichte Green Phenix.
Berendse legt uit dat het betreffende project het resultaat is ‘van een jaar diepgaand onderzoek aan het Islands and Small States Institute van de Universiteit van Malta’. Hier onderzocht de oprichter oplossingen voor plasticvervuiling in kleine eiland-contexten.
,,Door producenten verantwoordelijk te houden voor de volledige levenscyclus van hun producten, ongeacht waar deze worden verkocht of weggegooid, wil Green Phenix plasticvervuiling bij de bron aanpakken”, zo licht Berendse het UPV-project toe.
De Green Phenix-oprichter reageert enthousiast op de winst van de Spronck Stimuleringsprijs: ,,Ons doel is om een wereld te creëren waarin schoonmaakacties niet langer nodig zijn. Deze prijs stelt ons in staat om onze inspanningen verder uit te breiden, bewustzijn te creëren en te pleiten voor beleidsveranderingen die kwetsbare regio’s zoals Curaçao ten goede komen. We zijn ontzettend dankbaar voor deze erkenning.”
Aan de winst is een geldprijs van 2.024 euro verbonden. Deze gaat worden gebruikt om de bewustwordingscampagne van Green Phenix te ondersteunen en te lobbyen voor een effectief UPV-systeem binnen het hele Koninkrijk der Nederlanden. ,,Dit systeem zou niet alleen zwerfafval verminderen, maar ook ervoor zorgen dat producenten verantwoordelijk worden gehouden voor de volledige levenscyclus van hun producten, waardoor de last op gemeenschappen zoals Curaçao wordt verlicht”, zo is het in persbericht van de organisatie te lezen.
De vierde editie van de Plastic Avengers Conferentie vond vrijdag plaats in de Makerscentrale in Leiden, waar gelijkgestemde individuen en organisaties samenkwamen, die zich inzetten voor het aanpakken van plasticvervuiling. Het initiatief voor dit evenement kwam van bekende Nederlandse activisten, waaronder Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator. Beide activisten hebben volgens Green Phenix een belangrijke rol gespeeld in het onderzoeken en terugdringen van zwerfafval in Nederland.
,,Terwijl vier vertegenwoordigers van Green Phenix aanwezig waren op de conferentie, gingen de activiteiten op Curaçao door”, zo meldt de organisatie. De teamleden op het eiland namen, samen met Klein College en Miguel Pourier Academy, deel aan de jaarlijkse World Cleanup.
Ondanks hun deelname aan deze jaarlijkse actie, is er ook een kritische noot: ,,Hoewel schoonmaakacties belangrijk zijn, gelooft Green Phenix dat het aanpakken van de kern van het probleem van plasticvervuiling essentieel is voor blijvende verandering en het verminderen van de noodzaak voor toekomstige schoonmaakacties.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.