Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Ex-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys debuteerde zaterdag als romanschrijver met ‘De Barmhartige Staat’. Op het Wintertuin Curaçao Festival bij Landhuis Vredenberg presenteerde hij zijn boek dat met vaart, humor en spanning is geschreven.

Ys laat zien dat de essentiële vragen in ons bestaan net zo goed gelden voor een koning of kroonprins als een tot slaaf gemaakte. Ook Nathania Engelhardt had haar officiële lancering van haar chapbook ‘Boka Yen’ (Een mond vol) op Curaçao. Beide boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Wintertuin. 

Inspirerende verhalentuin

Landhuis Vredenberg veranderde zaterdag in een magische plek waar verhalen in verscheidene vertelvormen op de voorgrond stonden. Met drie podia, een NFT-tentoonstelling en een VR-theaterervaring werden de bezoekers getrakteerd op een veelzijdig programma. Met meer dan achthonderd bezoekers was het festival uitverkocht. Volgens de organisatie wint het internationale, multidisciplinaire en meertalige literaire festival aan populariteit.
Het thema ‘Nan tambe tei’ (Zij zijn er ook) kwam tot uiting in de kwetsbare presentatie van de rolstoelgebonden Shary-Anne Mercera uit Bonaire. Zelden zie je bij literaire events artiesten met een mobiliteitsbeperking. Spoken word-artiest en muzikant Marc Alberto opende zijn set met een gedicht uit zijn nieuwe dichtbundel ‘The Ballad of a Neverending Elevator Accident’ ter nagedachtenis van Loeshemainis, de transpersoon die onlangs een einde aan haar leven maakte. De geëngageerde rapper Aldaïr bracht in zijn nummers alle facetten van Curaçao naar voren, van zijn eigen versie van Rudy Plaate’s Atardi tot een nummer over Venezolaanse migranten die bikkelen voor een beter bestaan. Een van de hoogtepunten van het programma was de première van drie ‘cinepoems’, waarvan de creatie van het Arubaanse duo Miguel van der Velden & Natasha Lee hoge ogen gooide. Het visuele gedicht werd verteld vanuit het personage het eiland Aruba. Het is een aanklacht tegen het ongebreidelde toerisme op het eiland dat funest is voor het milieu van Aruba. Volgens de organisatie heeft het publiek het festival als ‘uplifting, inspirerend en vernieuwend’ ervaren. Op naar de zevende editie.
Foto’s Ramsay Soemanta

 Wilt u meer foto's van het festival bekijken? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.