44 Nieuwe parkeermeters in Punda en Otrobanda

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De voorbereidingen om betaald parkeren opnieuw in te voeren, in zowel Punda als Otrobanda, zijn in volle gang. In april werd al bekend dat er 44 nieuwe op zonne-energie werkende parkeermeters in de twee centrumwijken zouden worden geplaatst. Gisteren kondigde het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) - samen met de Stichting Willemstad Parkeer Beheer - aan dat deze werkzaamheden voor dinsdag 15 oktober moeten zijn afgerond, omdat op die datum het betaald parkeren in werking treedt.

F03 parkeren 1Volgens VVRP worden de nieuwe parkeermeters geïnstalleerd op strategische locaties, om het parkeerbeheer te optimaliseren en de toegankelijkheid van het stadscentrum voor bezoekers te verbeteren. Het parkeertarief blijft hetzelfde als voorheen. Voor het eerste uur betaalt men 1 gulden, en daarna 50 cent voor elk extra half uur.

Er zijn verschillende manieren waarop het parkeergeld kan worden voldaan. De meest moderne manier is door gebruik te maken van de app Flowbird Parking, die gedownload kan worden via de Apple Store of Google Play. Na installatie van de app kunnen betalingen eenvoudig worden gedaan met een credit- of debitcard, en kan het kenteken van de auto eenmalig worden geregistreerd. Na het parkeren van de auto kan de gebruiker via de app de parkeertijd selecteren, en hoeft men alleen nog maar op ‘start’ te drukken.

Dit is volgens VVRP niet alleen een veilige betaalmethode, het biedt ook gemak, omdat men niet naar een parkeermeter hoeft te lopen. Als de parkeertijd is verstreken, ontvangt de gebruiker automatisch een melding en kan hij/zij de parkeertijd via de app verlengen.

Een andere nieuwe betaalmethode is het gebruik van de vooraf te betalen Curaçao Parking Card, die contactloos kan worden gebruikt bij de parkeermeters.
Ook contant betalen met munten is in de nieuwe automaten nog steeds mogelijk.

Deze Stichting Willemstad Parkeer Beheer is in maart 2022 opgericht door Downtown Management Organization (DMO) en Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO), die in december 2021 gezamenlijk de openbare aanbesteding wonnen voor het parkeerbeheer in de binnenstad. Sinds het aflopen van de overeenkomst met de vorige parkeerbeheerder, Global Metals nv, beter bekend onder de handelsnaam Parking Authority Curaçao (PAC), zijn de parkeerautomaten in Punda en Otrobanda buiten werking en hoeft er dus niet betaald te worden voor het parkeren in de binnenstad.

Hoewel het parkeren in de binnenstad de afgelopen jaren dus kosteloos was, biedt de herinvoering van betaald parkeren volgens VVRP een drietal voordelen voor bezoekers van het centrum.

Op de eerste plaats wordt genoemd een betere beschikbaarheid van parkeerplekken. ,,Met een efficiënter parkeerbeheer verwachten we dat er voldoende parkeerruimte zal zijn voor bezoekers”, zo wordt gesteld.

Een ander voordeel is volgens het ministerie de korte afstand tot winkels en attracties. ,,De parkeermeters worden strategisch geplaatst, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen parkeren en directe toegang hebben tot het winkelgebied en attracties”, luidt de toelichting.
Tot slot wordt ook tijdsbesparing als voordeel genoemd, omdat bezoekers eenvoudig een parkeerplek zouden kunnen vinden en snel zouden kunnen betalen, wat volgens VVRP bijdraagt aan een aangenamere winkelervaring.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.