Zsolt Szabó kijkt terug op bezoek aan Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De belangrijkste thema’s tijdens de ambtstermijn van Zsolt Szabó, sinds 2 juli van dit jaar staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering namens de PVV in het kabinet-Schoof, zijn goed bestuur en solide financieel, wat onder meer op Curaçao zou moeten leiden tot meer zelfredzaamheid. Dat vertelt hij in een vraaggesprek met het AntilliaansDagblad.

SzaboHet interview stond gisteren aan het eind van de ochtend gepland in een ruimte bij luchthaven Hato. Echter, omdat de nieuwe bewindsman en zijn delegatie enige vertraging hadden opgelopen, waren van de 15 minuten nog maar 5 minuten over. De vlucht van Szabó moest immers op tijd vertrekken naar Bonaire; zijn laatste stop tijdens de kennismakingstour langs de ABC-eilanden.

Ontwikkelingen
Dit was niet de eerste keer dat Szabó Curaçao bezocht. In zijn tijd als VVD-Kamerlid - zo’n 20 jaar geleden - was hij er al eens geweest. Nu hij een paar dagen op het eiland is geweest, zegt hij geen negatieve veranderingen te hebben waargenomen. Wel positieve. Zo wijst hij onder meer op de binnenstad die wordt opgeknapt. ,,Dat is heel goed. Er moet hier en daar nog wel wat gebeuren, maar er worden belangrijke stappen gezet”, aldus de bewindsman.
De kersverse staatssecretaris vertelt dat hij woensdag een rondleiding heeft gekregen door de haven. ,,Hier heb ik mij laten voorlichten over de economische bedrijvigheid. Allemaal positieve zaken. We hebben ook gesproken over andere economische ontwikkelingen.”

Goed bestuur, solide financieel beleid en meer zelfredzaamheid
Szabó vervolgt: ,,Maar het belangrijkste van deze reis is dat ik in mijn gesprekken bij de bestuurders heb kunnen aangeven dat ik in mijn inwerkperiode heel veel verschillende onderwerpen heb gezien die er spelen, maar dat we ons wel meer moeten focussen, ook vanuit Nederland. Dat doe ik op basis van een aantal zaken. Dat is goed bestuur, dat is solide financieel beleid en die twee brengen ons op Curaçao denk ik naar meer zelfredzaamheid.”
Qua economie wijst hij erop dat die, met toerisme als de belangrijkste industrie, ‘redelijk eenzijdig’ is. Volgens de staatssecretaris zijn er ‘veel meer kansen’. Specifiek wijst hij op de ontwikkelingen rond waterstof waar Curaçao mee bezig is. ,,Als die ontwikkelingen ook tot succes leiden, dan is de toekomst van Curaçao gewaarborgd”, aldus een positieve Szabó.

Resultaatgericht
Vooruitlopend op de stijl, de opstelling en de toon die Szabó op en richting de eilanden gaat laten zien en horen, zegt hij: ,,Dat is buitengewoon simpel. Ik ben resultaatgericht en ik ben geen bewindspersoon die vier jaar lang beleidsstukken gaat ontwikkelen, daarna weggaat, en dat een volgende bewindspersoon dan weer hetzelfde gaat doen. Daar heb ik niks aan en daar heeft Curaçao ook helemaal niks aan, aan het eind van de dag. Dus alles wat we nu doen, ook rond de landspakketten onder andere, moet leiden tot goede implementaties en dat dingen ook blijven beklijven.”
De nieuwe bewindsman zegt zich bewust te zijn van de capaciteitsproblemen waar alle eilanden mee kampen. ,,Dus als je iets over een aantal jaren goed wil implementeren, moet je nu al nadenken wat je daarvoor nodig hebt. We moeten niet alleen kijken naar projecten die we gaan uitvoeren, maar ook naar de randvoorwaarden. Dan moet je bijvoorbeeld ook kijken naar goed onderwijs, om mensen op te leiden, zodat die straks die functies ook goed kunnen invullen. Maar ik heb ook Digitalisering in mijn portefeuille, en ook dat kan heel veel helpen om bijvoorbeeld de overheidsdiensten richting burgers en bedrijven beter uit te voeren, in die zin dat de ambtenaar beter geëquipeerd moet worden om die diensten te kunnen leveren”, aldus Szabó.

Inburgering
En dan de ‘inburgering’ van Szabó op de eilanden. Desgevraagd laat hij weten dat ‘bon dia’ al in zijn Papiamentstalige woordenschat is opgenomen. ,,Dat is wel belangrijk als je wakker wordt en als je mensen ontmoet”, zegt de nieuwe bewindsman lachend. Een cursus Papiamentu zegt hij zeker in overweging te nemen. Overigens wordt dit direct gevolgd door een disclaimer: ,,Ik ben niet zo goed in talen, dus als ik terugkom en het lukt nog niet, dan moet u mij daar niet op aanspreken.”
Szabó zegt tijdens zijn reis ook een Papiamentstalig boekje te hebben gekregen, gemaakt voor schoolkinderen en uitgegeven door de Stichting 4 en 5 mei. ,,Dat probeer ik wel al een beetje te lezen”, zo zegt hij.

Bezoek aan marinebasis
Ook bracht Szabó tijdens zijn laatste dag op Curaçao een bezoek aan de Commandant der Zeemacht Caribisch gebied (CZMCarib), commandeur Walter Hansen op marinebasis Parera.
Een defensiewoordvoerder laat aan deze krant weten dat de staatssecretaris en de commandant hebben kennisgemaakt en dat er gesproken is over zowel Defensie als de kustwacht - waarvan Hansen vanuit zijn functie ook directeur is - en over de rol en de taken van beide organisaties.
Ook de brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee (KMar) was bij dit kennismakingsmoment aanwezig. Met hem is gesproken over de rol van de KMar in het Caribisch gebied.
Verder op de agenda stond ook de ‘actuele veiligheidssituatie’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.