Binnenwater gedempt en stukken ‘mondi’ gestript en geëgaliseerd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ‘mysterieuze graafwerk aan zee’, direct aan de kust tussen Blue Bay en de westoever van de Piscaderabaai, waarover deze krant vorige maand tweemaal schreef, is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Wel heeft het Antilliaans Dagblad beelden ontvangen van de huidige situatie ter plaatse en is er meer bekend over de eigenaar van dit grote perceel.

F05 Piscadera 1Op vanuit de lucht genomen foto’s is de grootte en de aard van de recente graafwerkzaamheden te zien. In eerste instantie lijkt het erop dat er een stuk grond is afgegraven om zo een relatief vlakke ondergrond te creëren. Wie de foto’s echter vergelijkt met satellietbeelden van dezelfde locatie op Google Maps, ziet dat met de afgegraven grond het binnenwater - dat voorheen hier aanwezig was - grotendeels is gedempt. Dit binnenwater had een lengte - parallel aan de kustlijn - van ruim 300 meter, en was op het breedste punt ongeveer 60 meter.

Ook is op een van de luchtfoto’s te zien dat er twee kleine golfbrekers zijn - of nog steeds worden - aangelegd en dat de begroeiing daar onder water lijkt te zijn verwijderd.
Een ander opmerkelijk detail is de vlakte die aan de westelijke zijde - de kant van Blue Bay - gecreëerd is. Op basis van informatie op Google Maps zou deze vlakte, waar tot voor kort ‘mondi’ was, zowel qua lengte als qua breedte ongeveer 55 meter zijn.

Verschillende bronnen melden - gevraagd en ongevraagd - aan deze krant - dat dit grote perceel eigendom is van de familie Attaf. Deze bronnen wensen anoniem te blijven, maar zijn wel bekend bij de redactie.

Een eerdere zoekactie, op de website van het Kadaster, leverde de informatie op dat de grond toebehoort aan ‘Sterling Acquisition Corporation Limited nv’, een bedrijf dat niet, of niet meer, voorkomt in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Een van de bronnen die zich bij deze krant meldde, weet te vertellen dat de vader van de huidige generatie Attafs het terrein zou hebben gekocht van een bedrijf dat ‘Sterling’ heette.
Deze krant heeft diverse pogingen ondernomen om de familie Attaf te vragen naar de situatie en naar de uiteindelijke plannen in het gebied, die vooralsnog onbekend zijn. Geen van de drie benaderde familieleden heeft inhoudelijk gereageerd.

F05 Piscadera 2Gezegd moet worden dat het graven en in de toekomst mogelijk bouwen op een eigendomsperceel in beginsel niet illegaal is. Wel moet er worden voldaan aan de van toepassing zijnde vergunningsplicht en overige wet- en regelgeving. Omdat de uitvoeringsorganisatie (UO) Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP) herhaaldelijk niet op vragen van het Antilliaans Dagblad reageerde, en de voor ROP verantwoordelijke sectordirecteur liet weten dat deze organisatie formeel niet mag zeggen of een bouwvergunning is verleend dan wel is aangevraagd, is niet bekend of er in dit specifieke geval volgens de regels gehandeld wordt. Ook VVRP-minister Charles Cooper (MFK) reageerde niet op vragen die hem tot twee keer toe over deze zaak werden gesteld.

Wie het (uit 1995 stammende) Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) erop naslaat, ziet dat er in principe mogelijkheden zijn om op deze locatie te bouwen, mits er een bouwvergunning is aangevraagd en verkregen. Op pagina 59 is te lezen: ,,Aan de westzijde van de Piscaderabaai ten zuiden van de als conserveringsgebied aangewezen Jack Evertszberg is een deel van het landgoed Klein Piscadera opgenomen als toeristisch gebied (in ieder geval een brede strook langs de kust, red.). Hier is de mogelijkheid voor een gemengde hotel-bungalow ontwikkeling in middelmatige dichtheid.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.