‘Probleem ligt bij Curaçao, dat niet zelfstandig kan voldoen aan verplichtingen’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Met een open brief aan ‘de burgers van Sint Maarten’ lijkt de demissionair minister van Financiën, Marinka Gumbs, een potentiële bom te hebben gelegd onder een gezamenlijke Ennia-oplossing.

EnniaTerwijl de top van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) begin deze maand nog dringend verzocht het ertoe te leiden het parlement in Philipsburg nog vóór de Statenverkiezingen van aanstaande maandag 19 augustus in te laten stemmen met het Hoofdlijnenakkoord Resolutie Ennia, wijst niets erop dat dit spoedig alsnog gaat gebeuren. Sterker nog, de bewindsvrouw van Financiën geeft met zoveel woorden aan niet achter de eerder dit jaar met moeite bereikte deal te staan. Zij mikt nu op een ‘addendum’ waarin zaken meer in het voordeel van Sint Maarten worden geregeld.
,,Mijn belangrijkste focus blijft op twee groepen: de polishouders van Sint Maarten en het Land Sint Maarten”, stelt minister Gumbs. En, zo schrijft zij: ,,Het is belangrijk te begrijpen dat Sint Maarten in staat is om te dekken en terug te betalen wat verschuldigd is aan zijn polishouders, met name wat zij hebben bijgedragen aan hun pensioenpolis. Het probleem ligt voornamelijk bij Curaçao, dat niet zelfstandig kan voldoen aan de verplichtingen van zijn polishouders. Als Ennia failliet zou gaan, zou Curaçao voor aanzienlijke problemen komen te staan, wat ook de Centrale Bank CBCS zou kunnen raken en, als gevolg daarvan, Sint Maarten zou treffen vanwege de gezamenlijke monetaire unie.”
Gumbs verder in de open brief: ,,Dit is de reden waarom, volgens Nederland, het voortbestaan van Ennia noodzakelijk is en dit werd gekoppeld aan de covidleningen. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik het niet eens ben met de koppeling van gedwongen hogere rentetarieven van wereldwijde pandemieleningen aan het redden van een privaat bedrijf. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe wij worden gestraft vanwege de gezamenlijke monetaire unie. Het roept een belangrijke vraag op die wij, als Sint Maarten, grondig moeten onderzoeken: Is deze unie werkelijk in ons beste belang?”
De minister van het gevallen kabinet-Mercelina beklaagt zich erover dat het aandeel dat het Land Sint Maarten moet betalen - 2,3 miljoen gulden gedurende 30 jaar versus Curaçao 30 miljoen gedurende dezelfde periode - een aanzienlijk bedrag omvat om de jaarlijkse uitvoeringskosten voor het op te zetten resolutiefonds te dekken.
,,Het is belangrijk dat de belastingbetalers van Sint Maarten weten dat zij op basis van dit ondertekende Hoofdlijnenakkoord niet alleen de kosten van de Sint Maartense polishouders dekken, maar ook miljoenen betalen voor de kosten van BES- (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en Suriname-polishouders en ook de jaarlijkse operationele kosten van een privébedrijf. Terwijl onze eigen bedrijven op Sint Maarten lijden, ondersteunen wij volledig een privaat bedrijf, Ennia, waarvan de primaire voordelen, belastingen en sociale premies, werkgelegenheid op Curaçao liggen. Waar ik het absoluut niet mee eens ben.”
Het gaat om circa 30.000 verzekerden, waarvan zo’n 3.100 van Sint Maarten, ongeveer 25.000 van Curaçao en de rest van daarbuiten.
Een ‘grote zorg’ in de onder de vorige regering-Jacobs van Sint Maarten bereikte overeenkomst is volgens Gumbs wat de ‘piekfaciliteit’ wordt genoemd. ,,Om het eenvoudig uit te leggen: de piekfaciliteit is een indirecte lening die zou worden gebruikt als de door de landen bijgedragen fondsen niet genoeg zijn om te voldoen aan de financiële verplichtingen van het resolutiefonds.”
Om het op ‘simpele’ wijze te duiden, gaat Gumbs uit van Peter en Jane die samen een lening aangaan om een huis te kopen: Peter betaalt elke maand zijn deel van 5 en Jane 20. Zelfs als Peter aan zijn verplichtingen voldoet, zou hij nog steeds verantwoordelijk zijn voor de lening omdat Jane haar deel niet kan betalen. ,,Dit is wat er gebeurt met de piekfaciliteit. Hoewel Sint Maarten aan zijn verplichtingen kan voldoen, kan Curaçao dat niet, en in de huidige opzet zouden beide landen de lening delen. Deze constructie zal ertoe leiden dat Sint Maarten wordt misleid om kosten te dekken die niet aan ons toebehoren, wat ik, als minister van Financiën, in goed geweten niet kan toestaan.”

Gumbs deed meer ‘ontdekkingen’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.