Amerika brengt Curaçao van Tier 3 terug naar Tier 2

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens de regering is het dankzij de inspanningen van diverse organisaties en de lancering van het bureau Prevenshon di Abusu i trafikashon di hende na Kòrsou (Path) dat Curaçao door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gepromoveerd is van Tier 3 naar Tier 2 op de ‘watch list’ in de rapportage van de jaarlijkse Trafficking in Persons (TIP).

F05 Mensenhandel 2,,Deze vooruitgang betekent dat er sprake is van een verbetering in de aanpak van deze ernstige mensenrechtenschendingen op het eiland. De stijging naar Tier 2 watch list betekent dat Curaçao aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om de minimale normen voor de eliminatie van mensenhandel te halen”, zo klinkt tevreden. De Tier 3-status, die aangeeft dat een land niet voldoet aan de minimale normen en geen significante inspanningen levert om dat te doen, behoort nu tot het verleden voor Curaçao. De Tier 2 watch list-status erkent dat, hoewel er nog ruimte is voor verbetering, Curaçao serieuze stappen heeft ondernomen om mensenhandel en mensensmokkel te bestrijden, zo wordt verslag gedaan door de regering.

Path is een samenwerkingsverband tussen de overheid, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en internationale partners, met als doel de preventie, bescherming en vervolging van mensenhandel te verbeteren. Het bureau fungeert als een coördinerende entiteit die zorgt voor een geïntegreerde aanpak van de verschillende aspecten van mensenhandel en mensensmokkel.

De regering: ,,Op het gebied van preventie heeft Path diverse bewustwordingscampagnes gelanceerd om zowel de lokale bevolking als toeristen te informeren over de gevaren en tekenen van mensenhandel. Door middel van educatieve programma’s op scholen en gemeenschapscentra, evenals media-initiatieven, wordt geprobeerd de bevolking weerbaar te maken tegen mensenhandelaren. Daarnaast werkt Path nauw samen met de toeristische sector om ervoor te zorgen dat werknemers in deze sector getraind zijn om verdachte activiteiten te herkennen en te melden.”

Path werkt samen met onder andere de International Organization for Migration (IOM), de Pan American Development Foundation (PADF) en regionale netwerken die zich inzetten tegen mensenhandel. Dat neemt niet weg dat de overheid erkent ‘dat er nog veel werk aan de winkel is’. ,,De focus blijft liggen op het verder verbeteren van de preventie-, beschermings- en vervolgingsmechanismen.” De minister van Justitie, Shalten Hato (MFK) waar Path onder valt stelt: ,,We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten en nog verder te verbeteren.” De landelijke coördinator van Path, Saïd Hensen, voegt eraan toe: ,,We zullen blijven vechten tegen mensenhandel en mensensmokkel totdat niemand meer slachtoffer wordt van deze misdaden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.