Al het nieuws

Eilanden bereiden zich voor op orkaan van categorie 3

Van onze correspondent
Oranjestad/The Bottom - Zowel het Rampenmanagement Team van Saba als het Emergency Operations Centre op Sint Eustatius houden de tropische storm Beryl nauwlettend in de gaten. De verwachting is dat de storm vanavond op 260 mijl (420 km) zonder al te veel overlast ten zuiden van Saba en Statia zal passeren. Bonaire hoeft zich weinig zorgen te maken.

F16 Beryl NEWHoewel Beryl naar verwachting tijdelijk zal versterken tot een grote orkaan van categorie 4, is de kans op tropische stormomstandigheden in Statia en Saba volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gedaald tot vijf procent. Zondag 30 juni om 8.00 uur bevond het oog van orkaan Beryl zich op 420 mijl (675 km) te zuid-zuidoosten van Barbados en trok westwaarts bij met een snelheid van 21 mijl per uur (33 km/u). Met de voorspelde baan zal de orkaan naar verwachting over de zuidoostelijke Caribische Zee trekken.

Ondanks het feit dat de storm niet recht over de Bovenwindse Eilanden gaat en de kans dat de eilanden getroffen worden slechts 5 procent is worden er zowel op Saba als op Statia voorbereidingen getroffen met alle mogelijke uitkomsten in het achterhoofd. ,,De buitenste banden van de storm kunnen ruwe zee en harde winden veroorzaken en mogelijk onweer”, aldus het Openbaar Lichaam Saba (OLS). Aangezien de eilanden dit jaar geconfronteerd worden met een actiever orkaanseizoen, waarbij stormen zich eerder vormen dan normaal, worden de bewoners eraan herinnerd om de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het opruimen van puin of voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn bij harde wind en het ontkoppelen van elektronica in verband met blikseminslag.

Het Emergency Operations Centre herinnert de inwoners van Statia eraan dat het nog vroeg in het orkaanseizoen is en ook dat er wordt gewaarschuwd voor een zeer actief orkaanseizoen. ,,Daarom wordt je aangemoedigd om voorbereid te zijn”, aldus Statiagov. De verwachting is dat de storm voor weinig overlast op Bonaire zal zorgen. Wel wordt er morgen een wind reversal verwacht waarbij de wind niet uit het oosten, maar meer uit het zuiden zal komen. Bovendien zal het vroeg in de ochtend vrijwel windstil worden op Bonaire om vervolgens in de loop van de avond weer aan te trekken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.