OM hult zich in stilzwijgen over twee andere aanhoudingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid en politieman van beroep Rennox Calmes is gisteren aangehouden door het personeel van Landsrecherche Curaçao (LrC). Twee personen gelieerd aan zijn politieke partij Trabou pa Kòrsou (TpK) zijn ook gearresteerd.

CalmesEen van hen zou zijn partner zijn, zo gaat op sociale media de ronde. De aanhoudingen houden verband met een onderzoek naar ambtelijke corruptie, specifiek valsheid in geschrifte. In een bericht van het Openbaar Ministerie (OM) hierover worden over de aanhoudingen geen initialen, noch geslacht of leeftijd genoemd.
Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) en Roderick Gouverneur van het OM hebben gisteren in de vroege ochtenduren de aanhouding van de politiek leider van de eenmansfractie bevestigd. Er is door geen van beiden nadere inhoudelijke informatie over de arrestatie vrijgegeven.
In de namiddag heeft Gouverneur via een persbericht meer informatie verstrekt over de zaak: ,,Het LrC-personeel heeft drie personen aangehouden, onder wie een Statenlid van Curaçao. Hiernaast zijn er door de rechter-commissaris (RC) huiszoekingen verricht in verschillende woningen.”
Het LrC-personeel heeft ook het Parlementsgebouw bezocht. ,,De werkplek van het Statenlid is ook doorzocht. Hierbij zijn voor het onderzoek relevante goederen in beslag genomen.” Het OM voegt er het volgende aan toe: ,,Zowel de aanhoudingen als huiszoekingen hebben plaatsgevonden naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte. Het onderzoek loopt nog en het OM sluit nadere aanhoudingen en/of doorzoekingen niet uit.”
Zoals gesteld wordt er in het persbericht geen melding gemaakt van de initialen, leeftijd en sekse van de drie personen die zijn gearresteerd. Ook niet of hun aanhoudingen op eenzelfde adres zijn geschied of op de verschillende locaties waar de huiszoekingen zijn verricht.
,,Ambtelijke corruptie ondermijnt het vertrouwen in en het gezag van de regering. Een land kan uiteindelijk gedestabiliseerd raken, als hier niet adequaat tegen wordt opgetreden. Het OM en het LrC-bureau hebben de volle aandacht voor deze vorm van ondermijning”, schrijft Gouverneur nog.
Ook zet de OM-woordvoerder de LrC-taken en werkwijze uiteen. Het betreft een zelfstandige opsporingsinstantie die zich onder leiding van het OM richt op de opsporing van door (semi-)overheidsfunctionarissen gepleegde misdrijven. ,,Dit bureau opereert met name op het terrein van strafbare gedragingen die in ernstige mate de integriteit van de rechtspleging en de integriteit van het openbaar bestuur raken”, aldus Gouverneur.
America-Francisca heeft in haar hoedanigheid van Statenvoorzitter medio april vorig jaar aangifte gedaan bij het OM. Dit was nadat de huishoudelijke commissie van de Staten een diepgaand onderzoek had verricht naar mogelijke strafbare feiten (fraude) gepleegd door TpK-leden.
Het zou gaan om vervalste informatie over de hoogte van het (voormalige) salaris van een fractiemedewerker. Regel is dat een fractiemedewerker zijn/haar laatstverdiende salaris uitbetaald krijgt plus een toeslag van 25 procent.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.