Van een onzer verslaggevers
Willemstad - CMC ontvangt 7 miljoen gulden om de uitgaven in het jaar 2023 voor de zorg aan ongedocumenteerden te dekken. Daarnaast verstrekt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ‘voorschot’ van 3 miljoen.

F01CMCDat heeft de minister van Gezondheid, Javier Silvania (MFK), gistermiddag bekendgemaakt door middel van een ‘breaking news’ op Facebook. Of dit door CMC met net zoveel enthousiasme wordt ontvangen, is de vraag. Het bedrag van 7 miljoen voor onverzekerde ongedocumenteerden is niet voldoende; het totaal aan verleende zorg tot mei is een paar miljoen hoger.

Ook is het onwaarschijnlijk dat de minister hiermee het al aangespannen kort geding van CMC tegen het Land/de regering-Pisas (MFK/PNP) kan voorkomen. Zoals deze krant afgelopen dinsdag berichtte, wordt het Gerecht gevraagd het Land te veroordelen tot betaling - al dan niet als voorschot - van 20,4 miljoen (of ten minste 14 miljoen daarvan) voor de resterende zogeheten ‘transitiekosten’ plus 10,7 miljoen voor de kosten van ‘onverzekerden’ over 1 januari 2023 tot mei 2024.

In een ander bericht op Facebook meldt Silvania dat CMC 2,8 miljoen aan transitiekosten kan ontvangen, ‘mits het ziekenhuis betalingsbewijzen kan overleggen’, waarmee de suggestie wordt gewekt dat de CMC-administratie niet op orde is.

Voor CMC dreigt een liquiditeitstekort doordat Land de afspraken niet nakomt, zo stelt de directie. Het CMC daagt het Land in een kortgedingprocedure voor de rechter, omdat het enige algemeen ziekenhuis van Curaçao in ernstige financiële problemen verkeert en deze maand ‘niet meer aan haar lopende verplichtingen kan voldoen’.

De 7 miljoen is dan ook geen structurele oplossing. Structureel blijft het exploitatieresultaat dik in de rode cijfers vanwege het, in de ogen van CMC, onrealistisch laag toegekende bvz-zorgbudget (basisverzekering ziektekosten) dat via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beschikbaar wordt gesteld.
Gevolg van het uitblijven van een structurele oplossing daarvoor zal zijn stopzetting van de electieve zorg (geplande/niet acute zorg), non-betaling van leveranciers, het in gevaar komen van betalingen aan het personeel, en - aldus de advocaten van CMC - in het ergste geval dat het ziekenhuis haar deuren zal moeten sluiten.

De vorderingen die met het geding worden ingesteld dienen om aan de financiële problemen tegemoet te komen. Daar hoort ook bij een oplossing voor de geaccumuleerde verliezen van voorgaande jaren. Het gaat daarbij om 225 miljoen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.