Negatief eigen vermogen ziekenhuis loopt wel op tot 149 miljoen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het eigen vermogen van Curaçao Medical Center (CMC) toont volgens de pas beschikbaar gekomen jaarrekening 2022 een negatief saldo van 149 miljoen per 31 december van genoemd jaar.

CMCDat is ná verwerking van de correcties zoals overeengekomen en conform gerechtelijke uitspraken doorgevoerd in de laatste ministeriële besluiten. Daardoor is het eigen vermogen vergeleken met een jaar eerder niet zo heel veel verslechterd (-147 miljoen eind 2021).
,,Ondanks het feit dat de zorgbudgetten voor 2020 en 2021 werden verhoogd, zijn deze aanpassingen niet voldoende om de aanzienlijke operationele verliezen in 2022 en voorgaande jaren te dekken”, leest het Antilliaans Dagblad in het directieverslag.
In de jaarrekening 2022 presenteren de directieleden de financiële resultaten van het derde volledig operationele jaar van het nieuwe ziekenhuis, sinds de start van de activiteiten in november 2019.
Om het verlies van ongeveer 1,9 miljoen over 2022 goed te interpreteren, moet dit resultaat bekeken worden in het licht van enkele significante eenmalige correcties die betrekking hebben op voorgaande jaren (2020 en 2021), evenals de periode tussen oprichting en aanvang van de CMC-activiteiten.
De bijstelling van de resultaten met ongeveer 52,2 miljoen gerelateerd aan voorgaande jaren levert een aanzienlijk aangepast verlies op van 53,7 miljoen in 2022 en 53 miljoen over 2021. Aldus algemeen directeur Gilbert Martina, financieel en operationeel directeur Karina Lombardi-De Freitas Brás en medisch directeur Ingemar Merkies.
Het ziet er dus, mede na de eenmalige aanvullende via de rechter afgedwongen bijdragen financieel iets beter uit. Dat wil echter niet zeggen dat vanaf nu alles koek en ei is. Integendeel: ,,Zonder een structurele verhoging van het jaarlijkse gezondheidszorgbudget of aanpassingen in het financieringssysteem door de regering van Curaçao of SVB (Sociale Verzekeringsbank), kan CMC Exploitatie zijn operationele kosten niet dekken”, luidt het.
Na verwerking van de incidentele correcties, heeft CMC Exploitatie nog steeds een gecumuleerd negatief tekort van 149 miljoen. Het gemiddelde operationele tekort over de jaren 2019/2020, 2021 en 2022 is dus ongeveer 50 miljoen per jaar.
,,Bovendien, als de regering van Curaçao en/of SVB hun tot nog toe onveranderde benadering van de financiering van de gezondheidszorg handhaven, zal CMC Exploitatie in de toekomst voortdurend geconfronteerd worden met operationele tekorten. De combinatie van een ontoereikend gezondheidszorgbudget en een groeiende populatie van via de SVB verzekerde personen (circa 85 procent van alle patiënten, red.) die zorg wensen en vragen, zal onvermijdelijk leiden tot verder toenemende tekorten.”
In dat geval komt vroeg of laat de continuïteit van het CMC als enige algemeen ziekenhuis in gevaar. ,,Indien de voorgestelde maatregelen en oplossingen, of een combinatie daarvan in welke vorm dan ook, niet worden goedgekeurd door de regering van Curaçao, zal het ziekenhuisbedrijf passende en - eventueel drastische - maatregelen moeten nemen om als continuïteit door te gaan”, waarschuwt de leiding.
Ook accountant Marcia Illidge van BDO Curaçao, die een goedkeurende verklaring afgeeft, wijst hier nadrukkelijk op en spreekt van een ‘material uncertainty related to going concern’.

Schuld aan Vastgoed nu 128 miljoen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.