Drie nieuwe bestuursleden moeten klus klaren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting DC Beheer - die twintig jaar geleden het faillissement aanvroeg van Dutch Caribbean Airlines (DCA), opvolger van voorheen de ALM - krijgt drie nieuwe bestuursleden om vervolgens tot liquidatie, ontbinding en vereffening van de stichting over te (kunnen) gaan.

DCAHet gaat om Neysa Isenia (voorzitter), Irving Moenir Alam (secretaris) en Etline Palm-Meyer (penningmeester). Dat haalt het Antilliaans Dagblad uit een advies van SBTNO (Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten), waarin wordt verwezen naar een besluit van de ministerraad van eind april jongstleden.
Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) verwijst op zijn beurt naar de brief van advocatenkantoor Soliana Bonapart & Aardenburg III van alweer juli 2023. In zijn brief adviseert advocaat Michael Bonapart het Land Curaçao om het daar heen te geleiden dat de stichting het besluit neemt om tot liquidatie en ontbinding over te gaan en het liquidatiesaldo aan het Land te doen toekomen.
DC Beheer heeft de laatste jaren geen activiteiten verricht en verkeert in een ‘dormant’ status. Op een bankrekening van de stichting bij de MCB Bank staat al jaren een bedrag geparkeerd. Op dat moment was het bedrag ongeveer 750.000 gulden.
Uit de beschikbare documenten blijkt dat de (overheids)stichting DC Beheer al ruim twee decennia geen bestuur heeft of ‘bestuurloos’ is. Op 7 juli 2004 heeft het toenmalige Bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao eervol ontslag verleend aan het bestuur van de Stichting DC Beheer bestaande uit drie leden.
Echter, in de registers van de Kamer van Koophandel staan deze bestuursleden nog steeds ingeschreven, waaronder oud-premier Maria Liberia-Peters. Dit dient alsnog gecorrigeerd te worden. Er is tussen de ministeries de laatste maanden contact geweest, alsmede met SBTNO en advocaat Bonapart om tot de liquidatie en ontbinding te komen van de stichting.
Bonapart heeft op verzoek van MEO een stappenplan overgelegd. Een van de belangrijkste onderdelen van het stappenplan is de bemensing van het bestuur van de stichting. In de achterliggende periode zijn diverse gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten, die op grond van hun ervaring en expertise, zitting in het bestuur van DC Beheer kunnen nemen.
Isenia is chief financial officer (cfo) tevens statutair directeur bij Integrated Utility Holding (Aqualectra) met een financiële achtergrond. Moenir Alam, advocaat, heeft een juridische achtergrond. Palm-Meyer is directeur van een consultancybedrijf en advocaat, met eveneens een juridische achtergrond.
DC Beheer was destijds eigenaar van DC Holding, waar luchtvaartmaatschappij DCA onder viel. In september 2004 besloot het Bestuurscollege om de Stichting DC Beheer opdracht te geven om voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij DCA het faillissement aan te vragen, dat op dat moment zo’n 650 werknemers telde. DCA is in 2001 opgericht. DCA was feitelijk de doorstart van de Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij (ALM), die al sinds 1964 bestond met aanvankelijk tot 1969 KLM als medeaandeelhouder, maar vanaf 1979 in de rode cijfers belandde en uiteindelijk - na vele kapitaalinjecties met overheidsgeld - in 2002 failliet werd verklaard.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.