Verband met aanwezigheid tanker ‘Oceanic Fortune’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is afgelopen week opnieuw grootschalige schade ontstaan aan het koraalrif bij Boka Samí. Dat wordt gemeld door de Curaçaose Gregory Helmich, arts van beroep (in Nederland) en tevens Padi Master Scuba Diver, met speciale aandacht voor schoonmaakduiken en koraalherstel op Curaçao.

koraalHelmich beschrijft hoe hij op maandag 20 mei samen met een buddy is gaan duiken, terwijl daar een grote tanker aangemeerd lag aan de boei midden in de baai van Sint Michiel: de ‘Oceanic Fortune’, geregistreerd in Monrovia. Dit schip werd onder water schoongemaakt door het gespecialiseerde bedrijf Caribbean Sea Diver.
De getuige stelt dat op maandag het koraalrif ter plekke nog in goede conditie was. Tijdens de duik viel het wel op dat het onder water erg troebel was en dat de kettingen die vastzitten aan de boei, veel aan het bewegen waren. ,,Echter, door het potentiële gevaar voor ons onder water, door deze bewegende kettingen, konden wij niet van dichtbij bekijken wat er aan de hand was”, aldus de duikprofessional.
Wat hem is opgevallen, is dat door de harde wind op maandag het schip is gaan ‘zwengelen en meermaals van richting is veranderd’. Hierdoor is er hard aan de boei getrokken gedurende de hele maandagmiddag. De boei is onder water verbonden aan grote metalen kettingen, die weer vastzitten aan een heel groot en zwaar metalen/betonnen blok.
Helmich: ,,Op donderdag 23 mei, toen het schip vertrokken was en het weer veilig was om te gaan duiken, wilden wij inspecteren wat er precies gebeurd was. Door dit trekken aan de boei door het schip, zijn de grote metalen kettingen - die normaliter op de zeebodem liggen - over het koraalrif gaan schuiven, waardoor er enorme schade is ontstaan aan het rif, over een gebied van minimaal 150 bij 150 meter. Daar is het koraalrif compleet vernield/vergruisd. Hier heb ik dan ook foto’s van gemaakt.”
Hij heeft donderdagmiddag direct na de duik contact opgenomen met Carmabi en Maritiem Beheer Curaçao, die op dat moment onbereikbaar waren. Daarna is Helmich op vrijdagochtend in de pen gekropen om een officiële melding te maken bij Carmabi, Curaçao Nature Conservation, Amigu di Tera, het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), het X-Team, Maritime Authority Curaçao (MAC) en de kustwacht. Carmabi heeft gereageerd en toegezegd er werk van te maken. Ook de MAC heeft aangegeven de melding te delen met de havenmeester.
De tanker ‘Oceanic Fortune’, als gevolg waarvan deze schade is ontstaan, ligt inmiddels niet meer aangemeerd bij Boka Samí, maar is nu in Caracasbaai. Daarom besluit Helmich zijn schrijven aan het Antilliaans Dagblad met: ,,Ik hoop dat er iets met deze informatie/melding gedaan kan worden. Dit is al de tweede keer dat er door de scheepsvaart grootschalige schade is ontstaan aan het koraalrif van Boka Samí. De onderwaternatuur was nog maar nauwelijks hersteld van de schade in 2019 en is nu weer compleet weggevaagd. Tevens is er, voor zo ver ik weet, nooit een schadeclaim verhaald op het boorplatform destijds; hopelijk kan dit schip nu wel op tijd ‘aangesproken’ worden.”
In een reactie tegenover deze krant stelt Carmabi-directeur Manfred van Veghel: ,,Er is door Carmabi contact opgenomen met de Milieupolitie en GMN over deze melding. We hebben aangeboden om samen naar de locatie te gaan om de schade op te nemen. We verwachten dat de coördinator op korte termijn contact met ons opneemt om de schade op te nemen. Op basis daarvan kan worden besloten of er een proces-verbaal kan worden opgemaakt door de Milieupolitie.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.