Directeur Ribeiro trekt toezeggingen in en belet doorstart

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat JetAir-directeur António ‘Tony’ Ribeiro eerder door hem gedane toezeggingen, waaronder het voor 1 dollar overdragen van zijn aandelen in United Caribbean Airlines bv (UCA) - de JetAir-entiteit die vergunninghouder is - zou hebben ingetrokken, is het bewerkstelligen van een eventuele overname en doorstart van de failliete luchtvaartmaatschappij moeilijker geworden.

Jetair2Ook hebben de curatoren woensdag moeten besluiten om het personeel - een kleine 50 man - van JetAir te ontslaan. Dit laatste is op te maken uit de woorden van Lucas Drissen, advocaat bij HBN Law & Tax, de kantoorgenoot die namens de curatoren van JetAir, Stan van Liere en Robbert Vriezen, bij het Gerecht in eerste aanleg verzet heeft aangetekend tegen het faillissement van UCA.
UCA had volgens de curatoren namelijk niet failliet verklaard mogen worden, omdat deze specifieke entiteit geen schuldeisers had. Opheffing van dit faillissement had de weg naar een doorstart makkelijker gemaakt, omdat als Ribeiro, zoals eerder toegezegd, zijn aandelen zou overdragen, de vergunningen, waaronder het Air Operator Certificate (AOC), direct over zouden gaan op een overnamekandidaat.
Nu Ribeiro zijn toezeggingen heeft ingetrokken, hadden de curatoren geen belang meer bij het verzet, en dus het opheffen van het faillissement van UCA. Om die reden heeft Drissen het verzet ingetrokken.
Beide faillissementen, die van UCA en van JetAir Caribbean bv, blijven dus definitief en dienen door de curatoren afgewikkeld te worden.
Helemaal onmogelijk is het niet voor een eventuele overnemende partij om met JetAir een doorstart te maken. Daarvoor is echter wel het AOC noodzakelijk. Drissen benadrukt dan ook dat de medewerking van Ribeiro nodig is om alsnog tot een eventuele doorstart te kunnen komen.
Een legitieme vraag is wat Ribeiro ertoe heeft doen besluiten om de toezeggingen die hij eerder heeft gedaan - op het laatste moment - in te trekken. Die vraag is aan hemzelf voorgelegd en aan zijn advocaat Thomas Aardenburg, maar een antwoord hierop is nog niet ontvangen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.