Initiatiefwetsvoorstel afval uit 2020 niet bij Raad van Advies

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het artikel ‘Halvering tarief vuilstort’, dat in het Antilliaans Dagblad van gisteren is verschenen, is aangegeven dat een door de MFK-fractie opgestelde wijziging in de afvalwetgeving nu bij de Raad van Advies (RvA) ligt.

rvadviesDe RvA heeft echter geen adviesverzoek over bedoelde wetgeving voor advies ontvangen. Zo laat Liza Dindial namens de RvA weten.
Deze krant baseert zich op een persbericht van het Statenlid Juniel Carolina (MFK), waarin wordt aangegeven dat de Sociaal-Economische Raad (SER) al advies uitbracht (al in 2021, zo blijkt na onderzoek door de redactie) en dat het nog wachten zou zijn op de RvA. Het in het persbericht van de MFK-fractie gestelde over de RvA ‘is dus niet juist’.
De RvA beheert een website - www.raadvanadvies.cw - waarop onder andere een overzicht te zien is van alle ingekomen adviesverzoeken en uitgebrachte adviezen. Dit is te vinden bij: ‘Statusoverzicht ontvangen adviesverzoeken en uitgebrachte adviezen’. Iedereen kan door middel daarvan kennisnemen van binnengekomen adviesverzoeken van de regering en de Staten en nagaan of daarover al door de RvA is geadviseerd.
Het gaat in dit geval om een initiatiefontwerp-landsverordening tot wijziging van de Eilandsverordening afvalstoffenbelasting en reinigingsrechten en de Landsverordening openbare orde, al in 2020 ingediend. De indieners hiervan zijn de leden van de MFK-fractie (toen oppositie) in de Staten. Zij hebben het initiatiefvoorstel bij de Staten aanhangig gemaakt ‘als preventieve maatregel ter bestrijding van de illegale vuilstort op Curaçao die nog steeds op grote schaal plaatsvindt’.
De huidige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania, heeft als toenmalig adviseur van Statenlid Gilmar Pisas - sinds juni 2021 premier - het initiatiefwetsvoorstel geconcipieerd.
In de considerans is opgenomen dat het wenselijk is, ter voorkoming van illegale vuilstort, de maatstaf van heffing en het tarief voor het achterlaten van afvalstoffen op de verwerkingsinrichtingen te Malpais en Koraalspecht te verlagen dan wel vrijstelling te verlenen, en dat het wenselijk is de boete bij illegale stortingen te verhogen.
Vier jaar later meldt de RvA, naar aanleiding van een bericht in de krant, nog helemaal geen adviesverzoek te hebben ontvangen. De inwerkingtreding zal daarom vermoedelijk nog wel enige tijd op zich laten wachten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.