Stichting richt zich nu ook op bevolkingsonderzoek levensstijl

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het werk van Fundashon Prevenshon (Caribbean Prevention Center), de stichting op Curaçao die al ruim tien jaar bevolkingsonderzoek uitvoert gericht op het voorkomen van tot nu toe vooral kanker, krijgt alle lof van de minister van Gezondheid, die nu ook financiële steun toezegt.

FPrevenshonDat is de uitkomst van een bespreking vorige week. ,,In een vergadering met de directie van Fundashon Prevenshon, een delegatie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de secretaris-generaal van dit ministerie, heeft de minister financiële steun toegezegd aan Fundashon Prevenshon voor de huidige bevolkingsonderzoeken en voor het nieuwe bevolkingsonderzoek op het gebied van levensstijl”, zo laat de stichting desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten.
Op zijn Facebookpagina was te zien dat bewindsman Javier Silvania (MFK) samen met onder meer de hoogste GMN-ambtenaar, secretaris-generaal Sharlon Melfor, een bezoek brengt aan het preventiecentrum in het karakteristieke monumentale pand in hartje Otrobanda. Uit de videobeelden alleen wordt niet duidelijk wat er is afgesproken, maar op vragen van de redactie laat de leiding van Prevenshon weten dat de minister een financiële bijdrage heeft toegezegd.
In maart kreeg Silvania een rondleiding in het centrum. Toen al stelde hij ‘preventie te steunen’ en van mening te zijn dat de financiering ervan op Curaçao ‘meer structureel’ dient te gebeuren. Zo tekende deze krant op. De stichting werd vijftien jaar geleden opgericht door professor oncoloog Bob Pinedo, maar moest het lange tijd doen met uitsluitend donatiegelden van particulieren.
Hoewel er sinds enkele jaren een bijdrage is van 1,9 miljoen gulden via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), wordt het jaarlijkse tekort van circa 1,5 miljoen nog altijd opgebracht door private goededoelenfondsen.
Silvania verklaarde twee maanden geleden dat het ministerie van GMN ‘een potje heeft voor preventie’ en dat hij zou zorgdragen voor een bijeenkomst van SVB en GMN met Prevenshon. ,,Dat de overheid geen geld heeft, gaat niet altijd op”, zei hij in gesprek met oprichter en oud-voorzitter Pinedo, zijn opvolger Ashley Duits die nu voorzitter is en directeur Louise Elstak.
Bij het tweede bezoek afgelopen week kon de huidige voorzitter, Duits, er niet bij zijn maar wel vicevoorzitter Douglas Pinedo. Uitgelegd is dat het nieuwe bevolkingsonderzoek ‘Lifestyle’ gericht is op de vroegtijdige detectie bij personen zonder klachten van onder andere hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht.
,,In samenwerking met lifestyle-huisartsen, -coaches en andere paramedische beroepskrachten wordt de cliënt op professionele wijze begeleid om gezonde keuzes in zijn leven te maken”, legt directeur Elstak uit. Het lifestyle-programma is het resultaat van het gelijknamige congres dat in februari jongstleden op Curaçao heeft plaatsgevonden.
Voorzitter Duits gaf in maart aan dat ‘lifestyle’ een bepalende factor is. Met gedrag en gedragsverandering kunnen vele ziektes worden voorkomen. Er is dan ook een correlatie tussen onderwijs en voorkoming van aandoeningen, zoals ook geldt dat aangetoond is dat armoede leidt tot meer kwalen.
,,Ik geloof in preventie en wij kunnen met vroegtijdige opsporing de incidentie van onder meer hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht een halt toeroepen”, heeft de minister afgelopen week volgens Prevenshon gezegd.
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek en levensstijl is beschikbaar op onderstaande websites.
https://lmlac.org/
https://fundashonprevenshon.com/


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.