Ministerie: Gerealiseerde resultaten blijven onderbelicht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Financiën vindt dat de tot op heden gerealiseerde resultaten ‘onderbelicht zijn’ in het rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao over de jaarrekening 2022 van het Land, en voegt daaraan toe dat die ‘wel benoemd dienen te worden’.

MinisterieFin,,Het niet belichten van de gerealiseerde resultaten brengt een eenzijdig negatief beeld naar voren naar de externe partijen.” Zo reageerde het ministerie in het kader van hoor en wederhoor in verband met het inmiddels politiek en maatschappelijk veel besproken recent uitgebrachte Rekenkamerrapport. Het Antilliaans Dagblad verzocht de minister direct al om een reactie; in antwoord daarop stuurt hij enkele dagen later een document met over elke pagina diagonaal het watermerk ‘Vertrouwelijk voor wederhoor minister’ en wijst de redactie op het uitvoerige commentaar dat zijn ministerie had/heeft op de bevindingen van de Rekenkamer.
Overigens is dit en ook ander commentaar verwerkt in het definitief uitgebrachte rapport; meestal weer voorzien van aanvullend commentaar van de Rekenkamer. Zoals in dit geval: ,,De Rekenkamer is momenteel bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van de goedkeurende verklaring op de jaarrekening 2026 (waar het Land naar streeft, red.). Dit onderzoek is in afrondende fase en zal binnen komende twee maanden worden gerapporteerd. In dit rapport wordt uitvoerig ingegaan op de behaalde resultaten van de diverse deelprojecten van de Roadmap.” Met ‘Roadmap’ wordt gedoeld op het traject een goedkeurende controleverklaring te verkrijgen bij de jaarrekening.
Met betrekking tot de geconstateerde ‘totale rechtmatigheidsfout van 521,2 miljoen gulden’, waar deze krant over berichtte, wil het ministerie nadere verduidelijking van de Rekenkamer: ,,Graag ontvangen wij het overzicht met de berekening van de begrotingsoverschrijding per ministerie”, zo wordt gesteld, gezien het bedrag van 314,7 miljoen (aan overschrijding van de begrote uitgaven) en 206,5 miljoen (aan onderschrijding van de begrote inkomsten) volgens Financiën ‘materieel verschilt met de geconstateerde afwijking door Stichting Overheidsaccountantsbureau Soab’.
ARCGevoelig ligt bij het ministerie, waarvan bewindsman Javier Silvania (MFK) regelmatig veel publicitaire aandacht vraagt voor de onder zijn politieke verantwoordelijkheid opgehaalde belastingen, de opmerking van de Curaçaose Rekenkamer over ‘de getrouwheidsfouten bij de post belastinginkomsten’. ,,Welke zijn dat?” luidt de scherpe vraag vanuit Financiën.
,,Er is sprake van een onzekerheid voor wat betreft de getrouwheid en de financiële rechtmatigheid van de belastinginkomsten vanwege significante onvervangbare tekortkomingen in de onderliggende AO/IB (Administratieve Organisatie en Interne Beheersing, red.), zoals controle technische functiescheidingen binnen de processen en tekortkomingen die de IAD (Interne Audit Dienst; teams van Soab, red.) heeft geconstateerd in het stelsel van interne beheersingsmaatregelen omtrent de afhandeling en uitbetaling van restituties.”
Dit zijn echter géén fouten, stelt het ministerie met de nodige klem. ,,Graag de getrouwheidsfouten onderbouwen en naar ons sturen, of de tekst aanpassen aub”, luidt het verzoek. Voor zover na te gaan, lijkt de Rekenkamer hier in het definitieve rapport geen gehoor aan te geven.

Facebookpost: Getuige dit bericht op Facebook zal minister Silvania de Rekenkamer verzoeken het laatste rapport in te trekken; een hoogst ongebruikelijke stap tegen een onafhankelijk instituut.



Regering bewust...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.