PVV-Kamerlid kondigt andere wind vanuit Den Haag aan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - Van ‘Wat moet ik hier nu mee’ tot ‘Wat een mooie eilanden zijn dat en wat weten wij weinig over de eilanden, hun inwoners en hun geschiedenis’.

PVVPeter van Haasen, Tweede Kamerlid voor de grootste Nederlandse regeringspartij PVV (de partij van Geert Wilders), laat via LinkedIn weten hoe hij er als fractiewoordvoerder Koninkrijksrelaties in staat. Eén ding belooft hij namens de Partij voor de Vrijheid alvast: ,,Niet dat je je hart vast moet houden, maar er zal een andere wind gaan waaien.”
Sinds 6 december 2023 is Haasen Tweede Kamerlid voor de PVV. ,,Door de explosieve groei van mijn partij zat ik ineens in de Tweede Kamer, wat niet echt mijn ambitie was.” Maar het ‘overkwam’ hem.
,,Na een euforische start kreeg ik de portefeuille Koninkrijksrelaties toebedeeld. Niet bepaald mijn eerste keuze. Maar zoals Geert (Wilders, red.) meegaf: ‘Deze portefeuille is je gegund.’” Haasen is er eerlijk over: ,,Mijn eerste gedachte was: ‘Wat moet ik hier in godsnaam mee?’, maar het bleek een populaire portefeuille te zijn, niet in de laatste plaats vanwege de reisjes die deze portefeuille met zich meebrengt.”
Een beetje pocherig stelt hij: ,,Nou ben ik iemand die, als ik ergens voor ga, er ook echt voor ga. Dus de komende vier jaar telt voor mij één ding: ‘Koninkrijksrelaties’.” Maar, dat gaat niet zomaar; voordat een parlementariër goed en wel gesetteld is in de Tweede Kamer, is hij/zij ‘wel even bezig’. De kersvers gekozen volksvertegenwoordiger begint zich ‘in te lezen in mijn portefeuille’.
Hij doet zijn relaas: ,,Ik moet toegeven: mijn interesse was snel gegrepen. ‘Koninkrijksrelaties’ is leuk. Als voormalig raadslid had ik ‘ietsje’ te zeggen over één gemeente, nu had ik dat gevoel over zes eilanden. Maar dan natuurlijk op grotere schaal. Drie van onze Caribische eilanden hebben een zelfstandige status; het zijn zelfstandige landen binnen ons Koninkrijk”, zegt Haasen, doelend op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.
Als voormalig gemeenteraadslid had hij naar eigen zeggen ‘al snel affiniteit met de drie ‘speciale gemeenten’ aan de andere kant van de oceaan: Bonaire, Saba en Sint Eustatius. ,,Door de verkiezingen in het sinds 10-10-’10 zelfstandige Land Sint Maarten viel ik daar natuurlijk ook met mijn neus in de democratische boter.”
Het werkbezoek aan de Bovenwindse Eilanden in mei noemt het Kamerlid ‘natuurlijk een kers op de Caribische taart’. Haasen spreekt zijn bewondering en verwondering uit: ,,Wat een mooie eilanden zijn dat en wat weten wij weinig over de eilanden, hun inwoners en hun geschiedenis.”
Hij geeft toe: ,,Tijdens ontmoetingen in Nederland met besturen van sommige eilanden werd ons vaak voorgehouden dat wij te vaak door een Nederlandse bril naar onze overzeese gebiedsdelen kijken. Aldaar, door een Caribische bril, ziet het er toch anders uit en zijn ook de mensen anders dan ik vermoedde na mijn urenlange inleestijd over de Nederlandse Cariben. Alles heeft zijn keerzijde.”
Maar terug naar de politiek: ,,Na maanden oppositie tegen het D66-beleid, breekt er nu een andere tijd aan nu de nieuwe staatssecretaris een PVV’er is (Zsolt Szabó, red.). De regering is gevormd: het PVV/VVD/NSC/BBB-kabinet is een feit.”
En dan een beetje plagerig: ,,Zoals ik eerder zei: ‘Het D66-speelkwartiertje is voorbij.’ Deze zomer zal er nieuw beleid gevormd of bestaand beleid gecontinueerd worden rond Caribisch Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk.” Daarvoor hoeft wat Haasen betreft niemand zijn hart vast te houden, ‘maar er zal een andere wind gaan waaien’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.