Nog dezelfde nacht alles eruit gehaald

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Honorair consul Paul Pradin van het Franse consulaat bevestigt dat het Franse zeilschip Tara dat in de nachtelijke uren van 23 op 24 juni op de klippen is gelopen bij Klein Curaçao direct daarna geplunderd is.

zeiljachtVia sociale media wordt hier door organisaties en mensen die Klein Curaçao regelmatig bezoeken schande van gesproken.
De kustwacht laat tegenover deze krant weten dat de kapitein de volgende dag na het incident aan de Curaçaose Immigratiedienst is overgedragen en dat de zaak aan het Franse consulaat is overgedragen. ,,Wij zijn niet op de hoogte van strippen van het vaartuig. De kustwacht redt mensenlevens en geen materieel en vaartuigen”, zo wordt door de kustwacht benadrukt.
Pradin vertelt dat de Fransman 77 jaar is, en dat het de tweede keer is dat hij de wereld rondvoer. Deze laatste keer is zijn reis abrupt ten einde gekomen. Het ongeluk gebeurde in de nachtelijke uren, toen de man sliep en doorgaans kon vertrouwen op zijn navigatiesysteem, dat echter defect bleek te zijn. ,,Er waren kampeerders en vissers op het eiland. De kustwacht had haast met de man van boord halen. Dat maakte dat hij nog maar net wat van zijn persoonlijke bezittingen kon meenemen. Dat heeft de zeiler betreurd, temeer omdat hij weliswaar geschrokken was maar hij verder geen gevaar liep. Zijn boot lag stabiel. De avond daarop was al snel de 250 kilo zware motor gestolen. Mensen hebben meerdere vissersgroepen gezien en het stelen lijkt gecoördineerd gedaan te zijn”, aldus de honorair consul.
Het goede nieuws is volgens Pradin dat de man dus nog op de valreep wat waardevolle spullen kon meenemen. En zo, bevestigt hij, de zeiler was onverzekerd, ‘omdat de verzekeringsmaatschappij vernieuwing van de verzekering geweigerd had’. Ook blijkt dat de Fransman niet zo bekend was met de Caribische regio. ,,Hij wist geografisch wel waar hij was, maar hij is nooit eerder op Curaçao geweest. Het gaat goed met hem, maar zijn plannen zijn wel doorkruist. Hij wilde niet stoppen met reizen. Hij is naar Frankrijk gereisd. Hij wilde nog wel zijn boot redden en van de klippen halen, maar er zit een groot gat in en niemand wilde daarvoor opdraaien.” Het toeval wil, zo laat Pradin weten, dat het andere, jaren geleden gestrande zeilschip ook Frans was.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.