Van een onzer verslaggevers
Willemstad - VVRP-minister Charles Cooper (MFK) is niet te spreken over het feit dat veertien ‘organisaties’ een bezwaar hebben ingediend tegen de beoogde uitbreiding van Baoase Luxury Resort, dat voornemens is om ruim 2.000 vierkante meter land uit zee aan te winnen.

CooperBaoaseDomeinbeheer liet vorige maand aan deze krant weten dat er vijftien zienswijzen zijn ontvangen, gedurende de periode dat de vergunningaanvraag van het luxe resort aan de Winterswijkstraat ter inzage lag.
Cooper trekt de vergelijking met de Zuiderzee die in de jaren 50 en 60 in Nederland is ingepolderd, waardoor de provincie Flevoland ontstond. De minister wijst op de plaats Lelystad, die op dit ingepolderde land is gebouwd, en waar niemand bezwaar tegen zou hebben gehad. ,,Hier echter, klagen mensen of organisaties over alles wat ontwikkeld moet worden. Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) is de bijbel die we allemaal moeten volgen”, zo zegt hij tegen het Antilliaans Dagblad.
In de Papiamentstalige ochtendkrant gaat de minister nog iets verder. Zo zou hij benadrukt hebben dat veel van de klagers geen ‘lokale mensen’ zijn en dat hij niet begrijpt waarom er zo moeilijk gedaan moet worden over de bouw van ‘nog geen 20’ eenheden.
Vorige maand vernam het Antilliaans Dagblad van een jurist, in dienst van Domeinbeheer, dat een van de ontvangen zienswijzen gaat over onder meer koralen die door de op handen zijnde bouwactiviteiten in ernstige mate zouden worden aangetast. Bovendien komen er in het beoogde ontwikkelgebied bedreigde koraalsoorten voor, waardoor er sprake zou zijn van strijdigheid met het Spaw-protocol (Specially Protected Areas and Wildlife).
In een brief die Cooper op 22 december 2023 aan de projectontwikkelaar stuurde, en die door de redactie van deze krant in april is ingezien, uitte de minister zich strenger dan nu het geval is. In dit schrijven maakte hij namelijk bekend aan welke voorwaarden door de ontwikkelaar moest worden voldaan. Eén daarvan was het in acht nemen van de beschermde status van de Spaw-koraalsoorten (Orbicella faveolata en Acropora palmata) in en rondom het projectgebied.
Dat er zienswijzen c.q. bezwaren zijn ontvangen die juist hierop betrekking hebben, doet Cooper nu - zo’n zeven maanden later - af als ‘moeilijk doen’.

Baoase in de top
Cooper deed zijn uitspraken in het kader van een feestelijke avond bij Baoase, afgelopen dinsdag, waar hij te gast was. Het resort organiseerde deze viering om stil te staan bij twee bijzondere mijlpalen die onlangs werden bereikt.
Baoase is namelijk door het Amerikaanse reismagazine Travel + Leisure (T+L) uitgeroepen tot de nummer 3 ‘Best Resort Hotels in the Caribbean, Bermuda, and the Bahamas’ van 2024.
Hetzelfde magazine plaatste Baoase, op basis van een onderzoek onder zijn lezers, op nummer 84 van de ‘Top 100 Best Hotels in the World’. ,,Wat de aandacht van de lezers van T+L trok, zijn de romantische aanbiedingen, zoals een op maat gemaakte cruise bij zonsondergang op het jacht van het hotel of een privédiner op het strand. Het evenemententeam ter plaatse kan ook helpen bij het op maat maken van een aanzoek of bruiloft”, zo is te lezen op de website van het magazine.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.