SER: Platformbedrijven hoeven niet in wet genoemd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering en meer specifiek de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), is voornemens om platformbedrijven zoals bijvoorbeeld Airbnb en Booking.com omzetbelasting (ob) te laten betalen.

AirbnbHet gaat de regering specifiek om intermediairs voor de verhuur en boeking van accommodaties in handen van particulieren, hotels en investeerders. De Sociaal-Economische Raad (SER) zet hier vraagtekens bij.
Ten eerste wordt er in de wetgeving geen rekening gehouden met het businessmodel van de verschillende platformbedrijven en ook niet met het feit dat deze bedrijven meestal in het buitenland gevestigd zijn. Daarnaast lijkt het de SER eigenlijk onnodig om platformbedrijven specifiek te noemen in de wet. Tot slot vindt het adviesorgaan het nodig de definitie van ondernemer aan te passen.
Om met het eerste te beginnen, het businessmodel van platformbedrijven. De SER geeft als voorbeeld het verschil tussen Booking.com en Airbnb. Zo treedt Booking.com bijvoorbeeld op als intermediair tussen de eigenaar van een onroerende zaak en de potentiële huurder, maar wordt de betaling niet aan Booking.com gedaan. SER: ,,De betaling vindt plaats rechtstreeks bij de eigenaar van de onroerende zaak. Met andere woorden, het platformbedrijf is slechts een platform waar potentiële huurders en verhuurders elkaar kunnen treffen. De daadwerkelijke overeenkomst wordt rechtstreeks gesloten tussen de verhuurder en de huurder en ook de betaling door de huurder vindt rechtstreeks plaats aan de verhuurder. In zo’n geval zal de voorgestelde regeling een vergaande verplichting opleggen aan het platformbedrijf, aangezien verwacht wordt dat het platformbedrijf het bedrag aan verschuldigde omzetbelasting gaat inhouden en afdragen aan de Ontvanger. Zoals eerder aangegeven is het platformbedrijf niet betrokken bij het sluiten van de overeenkomst en de betaling wordt niet bij het platformbedrijf gedaan. Op bedrijven die slechts optreden als intermediair zou uitsluitend een informatieverplichting opgelegd kunnen worden.”
Daar staat tegenover dat de SER wel inziet dat een platformbedrijf als Airbnb aangemerkt kan worden als belastingplichtige. ,,Het businessmodel dat gehanteerd wordt door dit soort platformbedrijven is dat de overeenkomst gesloten wordt door het platformbedrijf en de huurder. Tevens dient de betaling te geschieden bij het platformbedrijf. In deze gevallen is het eenvoudiger voor het platformbedrijf om het bedrag aan verschuldigde omzetbelasting in te houden en af te dragen bij de Ontvanger”, aldus de SER.

Particuliere derden nu uitgesloten...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.