‘In vrijheid oplossing vluchten afwachten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De 33 Venezolanen die in barakken op het terrein van gevangenis SDKK bijna twee maanden wachten op uitzetting, vragen om in vrijheid een oplossing af te mogen wachten. Dat zou kunnen door daaraan een meldplicht te koppelen.

barakken,,Het gaat om mensen die geen delict hebben gepleegd”, benadrukt Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao (HRDC). Witteveen spreekt dan ook liever van ‘vluchtelingen en crisismigranten’, dan van ‘ongedocumenteerden’, zoals de Venezolanen die in bootjes aan land proberen te komen door de Curaçaose overheid worden genoemd. Het merendeel van de groep, 22 mannen en 11 vrouwen, werd begin november voor de kust van Curaçao betrapt. Witteveen: ,,Maar er zijn er ook die al vier maanden wachten op uitzetting.”
Vorige week gingen twee geplande vluchten naar Venezuela op het laatste moment niet door in verband met de ontwikkelingen rond Covid-19. Het merendeel van de 33 Venezolanen bij SDKK zou ook op die vluchten terugreizen. Nu dat weer niet gelukt is vragen zij HRDC te bemiddelen om buiten het gevangenisterrein in vrijheid een oplossing af te wachten. ,,En dan met een meldplicht, bijvoorbeeld dagelijks bij het politiekantoor te Rio Canario”, zegt Witteveen.
Maar er zijn zo’n tien mannen en vrouwen die niet terug willen naar Venezuela omdat zij gevaar lopen. Zij zijn bang bedreigd, mishandeld of gedood te worden. HRDC zal namens hen een beroep doen op artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) in verband met ‘het verbod op deportatie’ in dergelijke gevallen. Deze mannen en vrouwen zouden in afwachting van de behandeling van dit verzoek graag in een opvang buiten de gevangenis worden ondergebracht en ook met de verplichting zich dagelijks te melden.
HRDC heeft met de vrouwen in de barak in SDKK gesproken die, net als de mannen, in hongerstaking waren gegaan. Witteveen: ,,We hebben de medewerking van de gevangenis gekregen en zij hebben hun grieven kunnen uiten.”
De Curaçaose regering heeft laten weten via diplomatieke weg een oplossing te zoeken, zodat de vluchten zo snel mogelijk alsnog door kunnen gaan. Dat gebeurt in overleg met het consulaat-generaal van Venezuela en met hulp van de koninkrijksambassade in Caracas.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.