Sea Aquarium ten onrechte aangewezen als overtreder concurrentiewet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sea Aquarium is actief op de prepaid markt en heeft voldoende kunnen aantonen geen postpaid touroperator te zijn. Gelet hierop stelt de Fair Trade Authority of Curaçao (Ftac) haar eerdere standpunt bij en is het Sea Aquarium geen overtreder van de concurrentiewet.

FtacSeaAqDe ‘concurrentiewaakhond’ van Curaçao, de Ftac, maakt op grond van de Landsverordening inzake concurrentie bekend dat op 21 december de ‘Beschikking op bezwaar Curaçao Public Aquarium nv tegen de beschikking inzake collectieve bepaling verkoopprijzen toeristische rondritten Mega Pier’ is vastgesteld.
Sea Aquarium is, zo legt Ftac uit, in de gelegenheid gesteld haar zienswijze op de ontwerp-beschikking te geven. Sea Aquarium heeft daarbij in haar zienswijze naar voren bracht dat zij ‘ten onrechte’ als partij is aangemerkt, omdat Sea Aquarium uitsluitend prepaid toeristen bij de Mega Pier ophaalt.
Sea Aquarium heeft daarbij echter in eerste instantie geen documenten overgelegd waarmee het door haar gestelde werd gestaafd. Daarop is Curaçao Public Aquarium, zoals de vennootschap officieel heet, door de Ftac verzocht de ingediende zienswijze met documenten te onderbouwen.
Hierbij was een termijn gegeven tot 9 april 2021. ,,Deze termijn is verlopen zonder dat documenten van Sea Aquarium werden ontvangen”, aldus de instantie die toezicht houdt op en ingrijpt in situaties waarin de concurrentiewetgeving in het geding is.
Nadat geen bewijs was overgelegd waarmee Sea Aquarium het tegendeel heeft bewezen van hetgeen op basis van ‘uitgebreid onderzoek’ in de ontwerp-beschikking is gesteld, werd Curaçao Public Aquarium door Ftac ‘aangemerkt als overtreder’ van de Landsverordening inzake concurrentie en werd het bedrijf een ‘bindende aanwijzing opgelegd’.
Echter, bij brief van 21 juli 2021 heeft Sea Aquarium een bezwaarschrift - voorzien van een bijlage - tegen de bestreden beschikking ingediend. Ftac daarover: ,,Bij het bezwaarschrift heeft Sea Aquarium een document overgelegd, zijnde een contract met een cruiseline waaruit blijkt dat Sea Aquarium toeristen bij de Mega Pier ophaalt die vooraf via de cruiseline hebben betaald.”
En tijdens het door Ftac verrichte onderzoek is duidelijk geworden ‘dat touroperators niet zowel op de prepaid als op de postpaid markt actief (mogen) zijn’. ,,Nu uit het door Sea Aquarium in bezwaar overgelegde contract alsnog blijkt dat zij actief is op de prepaid markt, is daarmee voldoende komen vast te staan dat Sea Aquarium geen postpaid touroperator is.”
Daarom heeft de concurrentiewaakhond zijn zienswijze aangepast: Ftac stelt zich alsnog op het standpunt dat Sea Aquarium ‘niet als overtreder is aan te merken’. ,,Het bezwaar van Sea Aquarium wordt gegrond verklaard. De bestreden beschikking wordt herroepen”, althans voor zover Sea Aquarium daarbij als overtreder is aangemerkt en haar daarbij een bindende aanwijzing is opgelegd.
Natuurlijke personen of rechtspersonen, die door deze beschikking rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen beroep instellen bij het Gerecht in eerste aanleg Curaçao. De termijn hiervoor bedraagt zes weken na de dag waarop de beschikking is bekendgemaakt in de Landscourant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.