Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) betreurt de beslaglegging door Aqualectra, maar ontkent hiervoor naar de rechter te stappen. Beide overheids-nv’s kunnen hun aandacht beter besteden aan de échte schuldenaar, meent de RdK-leiding.

dispuutHet dispuut en het beslag zijn het gevolg van het feit dat Refineria Isla, dochteronderneming van het Venezolaanse PdVSA, niet alleen de zogeheten ‘take or pay fee’ onbetaald laat, maar - zoals het Antilliaans Dagblad onlangs berichtte - ook de drinkwaterrekening van zo’n half miljoen per maand.
Het beslag van drinkwaterproducent Aqualectra op RdK betreft een bedrag van 10 miljoen gulden. Het is afgelopen vrijdag gelegd. In de ogen van RdK gaat het om een schuld van Isla en wel van ruim 17 miljoen. De Aqualectra-watermeter staat echter op naam van CUC (Curaçao Utilites Company) en hoewel dit ‘een leeg bedrijf’ is, valt deze volgens Aqualectra wel onder RdK.
,,Het klopt niet dat we naar de rechter gaan”, aldus interim-directeur Marcelino de Lannoy. ,,Uiteraard gaan we dit verhalen op Isla. Maar geen gang naar de rechter voorlopig.” Hij betreurt het dat twee overheidsvennootschappen met dezelfde aandeelhouder, het Land Curaçao, elkaar bestrijden en de Isla ermee weg lijkt te komen. ,,Wij vechten mekaar om pinda’s, terwijl de grote kluif elders ligt.”
De Lannoy legt uit dat de schuld van Isla/PdVSA voor de ‘take or pay fee’ nu boven de 80 miljoen gulden ligt. ,,En er zijn meer schulden. Maar ook hier nog geen gang naar de rechter. We zijn nog in gesprek.” Over welke ‘meer schulden’ laat de RdK-directeur zich nog niet uit, maar met de take or pay en de waterrekening alleen gaat het om zo’n 100 miljoen. De jaarlijkse lease bedraagt 20 miljoen dollar per jaar. Tot voor kort was Isla wel bij met de leasebetaling.
Het is niet de eerste keer dat Aqualectra probeert RdK en RdK-dochter Curaçao Refinery Utilities (CRU) aan te spreken op de drinkwaterrekening van Refineria Isla. Toen vergeefs, aldus RdK in een eerdere verklaring. De Lannoy: ,,Dat Aqualectra bij CRU de facturen indient, begrijp ik wel. Maar RdK en/of CRU zijn niet CUC. Dat is ook de reden dat het conservatoir beslag geen stand heeft gehouden.” De beslaglegging slaagde afgelopen vrijdag wel.
De wateraansluiting op het terrein van de raffinaderij wordt beheerd door Isla; dus Isla beslist of de kraan van Aqualectra opengaat of dicht blijft. Ondertussen lopen de kosten flink uit de hand en weigert het dochterbedrijf van PdVSA woord te houden, namelijk door de beloofde ‘plant change’ door te voeren.
,,In plaats daarvan draaien ze de Aqualectra-kraan open en gebruikt Isla tegen een gemiddeld bedrag van 500.000 gulden per maand - een half miljoen - water van Aqualectra. Deze rekeningen weigeren ze vervolgens te betalen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).