Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Jeugd Verkeerspark van Curaçao houdt met veel moeite het hoofd boven water. Dat zegt penningmeester Riglène de Gouverneur.

verkeersparkSinds de overheidssubsidie van 2.000 gulden per maand in 2010 werd opgezegd, is het lastig rondkomen voor het verkeerspark. Om die reden zijn de deuren ook nog maar beperkt geopend. Alleen in de schoolvakanties is het Verkeerspark open voor publiek, doordeweeks worden er lessen gegeven aan scholen en daar buiten gaan de deuren enkel open wanneer het park is afgehuurd.
Waar het financiële tekort verder vooral in terug te zien is, is het lesmateriaal dat de vereniging heeft ontwikkeld voor basisscholieren. ,,We geven aan de groepen 7 van verschillende scholen theoretische en praktische verkeerslessen en hebben een nieuw lesboek voor ze gemaakt. Maar we hebben het geld niet om het te drukken en uit te delen aan de leerlingen”, vertelt De Gouverneur. ,,Daarnaast maken wij in onze lessen gebruik van audiovisueel materiaal van voor het jaar 2000. Die beelden en informatie zijn verouderd en moeten dringend geüpdatet worden.”
Bovendien heeft het Verkeerspark moeite om de structurele kosten op te brengen voor internet, water en elektra. Ook is er bijvoorbeeld geen geld voor het vervangen van een aantal verkeersborden en zijn er op dit moment te weinig vrijwilligers voor de schoonmaak, het onderhoud en begeleiding tijdens open dagen en kinderfeestjes.
Het Verkeerspark doet haar best om op verschillende manieren inkomsten te genereren. Zo wordt het park verhuurd voor kinderfeestjes, worden er ‘veilig verkeer’-cursussen gehouden en krijgen ze af en toe een donatie van een particulier of een bedrijf. Niet altijd alleen in de vorm van geld, of materiaal, soms ook in diensten. ,,Laatst wilde iemand bijvoorbeeld een kinderfeestje bij ons houden en heeft hij zelf het hele terrein schoongemaakt. Dat waarderen we heel erg, maar we kunnen van zulke uitzonderingen niet bestaan.”
Het Jeugd Verkeerspark was ooit een gift voor het eiland van Curoil (destijds Snav). Het oliebedrijf heeft het park een aantal jaar geleden opgeknapt, maar bieden geen structurele steun. Sterker nog, volgens De Gouverneur, maken ze het Jeugdpark het erg moeilijk om in zee te gaan met andere bedrijven. ,,In ruil voor een investering, willen bedrijven vaak zichtbaar zijn in het park, bijvoorbeeld door een billboard. Maar dat wil Curoil niet hebben”, legt de penningmeester uit. In de hoop daar verandering in te brengen, heeft de vereniging nu een projectdossier opgesteld. Daarin staat tegen welke problemen ze aan lopen, wat ze nodig hebben en verzoeken ze Curoil om financiële steun en toestemming om samen te werken met andere bedrijven.
Op zondag 3 december is het park van 13.00 tot 16.30 uur voor het eerst weer geopend voor publiek, tijdens het evenement ‘Fietsen met de Sint’. Kinderen kunnen die dag fietsen over het parcours, Sinterklaas ontmoeten en gaan ze naar huis met een puntzak vol snoepgoed. Tickets kosten 15 gulden en zijn tot 25 november op werkdagen tussen 8.00 en 11.00 uur verkrijgbaar bij het kantoor van het Verkeerspark aan de Chuchubiweg z/n.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.