Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens Partido Innovashon Nashonal (PIN), de nieuwe partij van Suzy Camelia-Römer, zijn er sterke signalen dat het gisteren aangetreden interim-kabinet het besluit tot ontbinding van de Staten en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen zal proberen in te trekken om zodoende de verkiezingen te annuleren. ,,De verdere voorbereiding van die verkiezingen zou de hoofdtaak moeten zijn van het interim-kabinet dat gaat aantreden. De gouverneur heeft de formateur van het interim-kabinet daar bij aanvang van de formatie op gewezen. Mocht het zover komen dat de verkiezingen worden ingetrokken, dan zal PIN dat meteen aanvechten bij de rechter", zo waarschuwt de partij.
PIN stelt dat een verkiezing, die legaal conform de Staatsregeling is uitgeschreven, niet kan worden stopgezet. ,,Dat is fundamenteel in een democratische rechtsstaat”, aldus PIN. ,,Het uitschrijven van verkiezingen houdt in dat aan de bevolking van Curaçao wordt gevraagd om te beslissen hoe nu verder te gaan. Dat geldt evengoed ook voor tussentijdse verkiezingen. Als de beslissing over hoe nu verder te gaan, eenmaal in handen van de bevolking is gelegd, is dat niet meer terug te draaien. Het stopzetten van al uitgeschreven verkiezingen komt neer op het monddood maken van de bevolking van Curaçao. En dat is onacceptabel.”
PIN heeft in het weekeinde van 18 en 19 maart ruim voldoende steun van de bevolking van Curaçao gekregen om mee te doen aan de Statenverkiezingen van 28 april. ,,Als die verkiezingen nu worden geannuleerd, wordt een ontoelaatbare inbreuk gemaakt op die door de bevolking van Curaçao gegeven steun en het recht van de bevolking om door te stemmen richting te kiezen voor haar toekomst”, zo stelt Römer. ,,Een regering en ook een meerderheid in de Staten hebben niet de bevoegdheid om al uitgeschreven verkiezingen stop te zetten. Ongeacht hoe sterk zij van mening zijn dat tussentijdse verkiezingen niet wenselijk zijn. Zij staan niet boven de wet!”
PIN laat weten dat zij de fundamentele principes van de democratische rechtsstaat steeds zal bewaken. ,,Dat geldt voor het recht van de bevolking om een stem uit te brengen op een kandidaat voor het lidmaatschap van de Staten. Dat geldt ook voor het recht van een burger om zich kandidaat te stellen voor het lidmaatschap van de Staten. PIN is er van overtuigd dat de rechter ons gelijk zal geven.”

suzy


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).