Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) gaat verder zonder adviesbureau Berenschot. Stichting Sona is daarmee verantwoordelijk voor zowel het beheer van de fondsen als de uitvoer van het project.
hnoDat heeft de toen nog demissionaire regering Koeiman donderdag besloten in de vergadering van de Raad van Ministers, zo liet demissionair minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) gisteren, een paar uur voor het aantreden van het nieuwe interim-kabinet, tijdens een persconferentie weten. De beslissing is genomen omdat geen oplossing kon worden gevonden voor het slepende conflict tussen Sona - namens het Land de formele opdrachtgever van het HNO-project - en uitvoeringsorganisatie Berenschot. Beide organisaties liggen sinds vorig jaar met elkaar in de clinch over een miljoenenclaim en bepaalde kosten die het adviesbureau in rekening bracht, wat ertoe leidde dat Sona de werkrelatie per 1 januari 2017 verbrak. Jesus-Leito: ,,In feite worden dus al sinds januari besluiten genomen zonder Berenschot. Maar we hebben het nu op papier gezet in een beslissingsdocument.” Volgens Jesus-Leito heeft Sona inmiddels orde op zaken gesteld en zal onder strenge condities die de overheid heeft gesteld de werkzaamheden uitvoeren. Daarmee neemt de overheid ‘de regie in handen’, zoals ook wordt aanbevolen in het rapport van het Belgische architectenbureau VK Architects & Engineers en advocatenkantoor FCW Legal na een evaluatie van het project HNO. Maar de overheid volgt het advies om het contract met Sona te verbreken en een nieuwe overeenkomst aan te gaan met Berenschot dus niet op. ,,Dan zouden we opnieuw moeten onderhandelen over contracten voor bepaalde werkzaamheden, zou het project langer duren en duurder worden. Dat heeft zwaar meegewogen”, aldus Jesus-Leito.
Sinds juli 2016 ligt het transitietraject - de overgang van organisatie, personeel en apparatuur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar HNO - stil, omdat Berenschot volgens Sona de besteding van een voorschot van 3,5 miljoen gulden niet kan verantwoorden. Volgens Jesus-Leito is het wat dat traject betreft ‘cruciaal’ dat, zoals aanbevolen door de evaluatiecommissie, een onroerendgoedmaatschappij (OM) en een exploitatiemaatschappij (EM), in de vorm van een overheids-nv of overheidsstichting, worden opgericht. De OM treedt dan namens de overheid op als projectdirecteur en de EM is verantwoordelijk voor het transitietraject en de exploitatie van HNO. ,,Met de training van personeel had al lang moeten worden begonnen”, zegt Jesus-leito. ,,Dat moet de prioriteit zijn van de nieuwe minister.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).