Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nu nog onafhankelijk Statenlid Gassan Dannawi, die voorheen deel uitmaakte van de fractie van MAN, heeft met de groep van 11 onderhandeld en daarbij de onderwijsportefeuille geclaimd.

dannawi Als alles volgens het plan van de meerderheid gaat en nieuwe verkiezingen dus niet plaatsvinden, zal de post echter niet door Dannawi maar door iemand anders worden bekleed.
Dat heeft het Statenlid gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt, waarin hij een toelichting gaf op de breuk met MAN en zijn besluit om zich aan te sluiten bij de meerderheid van 11 in de Staten bestaande uit MFK van Gerrit Schotte, KdNT van Amparo dos Santos, PS, MP en het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam. Volgens Dannawi heeft hij zich bij deze meerderheid aangesloten om rust en stabiliteit te brengen in het land.
Ook herhaalde hij een paar keer dat de sociaaldemocratische partij van demissionair premier Hensley Koeiman (MAN) de eigen principes van menselijke waardigheid overboord had gegooid, niet alleen naar de eigen leden toe, maar ook naar de samenleving. ,,Demissionair premier Koeiman heeft op grond van zijn persoonlijk belang besloten om de Staten te ontbinden. Hij zou namelijk als gevolg van de interne problemen in de sociaaldemocratische partij niet in het parlement zitting kunnen nemen na de val van zijn kabinet”, aldus Dannawi. Het Statenlid zei zich niet bij MFK te hebben aangesloten. Wel zou hij door partijen benaderd zijn om hun lijst aan te voeren of daar lid van te worden.
In de persconferentie verklaarde hij ervan uit te gaan dat de geplande verkiezingen van 28 april worden verschoven. ,,Het land, het bedrijfsleven en de economie zijn niet gebaat bij verkiezingen”, aldus de parlementariër die eraan toevoegde dat de politieke partijen nu geen geld hebben om campagne te voeren. Een meerderheid van het volk wil niet dat er verkiezingen worden gehouden, zo stelde hij.
Bij de overstap naar de meerderheid van 11 heeft het Statenlid zich naar eigen zeggen laten leiden door het idee dat Curaçao op de eerste plaats komt, het volk op de tweede, de partij op de derde en zijn persoon op de vierde plaats. In eerdere verklaringen had het toen nog Statenlid voor MAN aangegeven dat hij bij een breuk met de partij zijn zetel niet mee zou nemen. Volgens de spreker had hij aangegeven de zetel niet mee te nemen in het geval hij boos was op de partij en op grond daarvan zou opstappen. Maar de politicus besloot naar eigen zeggen zijn zetel toch mee te nemen omdat de partij niet langer voor de principes stond die het propageerde. Er was beloofd dat de partij zou opkomen voor het algemeen belang, maar dat gebeurde niet, aldus de spreker.
Dannawi ging niet in op de vraag hoe de menselijke waardigheid waar hij prat op gaat, te rijmen valt met sommige leden van de meerderheid. Zoals de veroordeelde Schotte in de zaak Babel, of het onafhankelijk Statenlid Braam dat ontucht pleegde of Amparo dos Santos die mensen met een afwijkende mening niet respecteert. Dannawi is van mening dat hij zijn naam niet besmet door met deze mensen samen te werken. ,,Ik werk samen met deze groep omdat een groot aantal mensen op hen stemde in een democratisch proces”, zo betoogde Dannawi. ,,De meerderheid stemde op hen, dat is menselijke waardigheid. Justitie moet haar werk doen en de samenleving moet de trias politica respecteren.” Het Statenlid omschreef zijn voormalige politiek leider annex premier Koeiman als een goed persoon die echter niet in staat was om de interne problemen in de partij op te lossen, laat staan dat hij in staat zou zijn om grote problemen van het land op te lossen. Het is vanaf het begin mis gegaan met de formatie en de regering, aldus Dannawi.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).