Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Zowel Insel Air International als Insel Air Aruba voldoen niet aan de luchtvaartwetgeving, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico.
inselDat stelt een team van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die in de week van 6 februari 2017 gezamenlijk met de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) en de Arubaanse Department of Civil Aviation (DCA) inspecties heeft uitgevoerd op de toestellen van Insel Air, in een rapport aan de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma.
De lokale luchtvaartwetgeving is sinds oktober 2015 van toepassing. Vanaf september 2016 is er sprake van regulier toezicht op Insel Air International door CCAA in de vorm van platforminspecties, zo staat in het rapport. De CCAA ontbeert het echter aan correcte wettelijke borging, zo geeft het team van de ILT aan, en voldoen onderdelen van de Curaçaose wetgeving bovendien niet aantoonbaar aan de internationaal gestelde normen.
In een brief aan de Tweede Kamer waarin minister Dijksma over het rapport bericht, schrijft de bewindsvrouw dat de CCAA over onvoldoende deskundig personeel en onvoldoende structuur beschikt en dat er geen goede aansturing is. ,,De ILT concludeert ook dat er onvoldoende afhankelijkheid van de CCAA is ten opzichte van Insel Air International”, aldus Dijksma. ,,Insel Air International blijkt aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving niet te voldoen, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico. Het toezichtsysteem van de CCAA heeft dit niet kunnen voorkomen. Daarnaast heeft de ILT onvoldoende zicht op de overeenkomsten die met andere luchtvaartmaatschappijen zijn gesloten over de huur van vliegtuigen (de zogenaamde wet-leaseovereenkomsten).
Hoewel het rapport enerzijds positief spreekt over de Arubaanse toezichtautoriteit Department of Civil Aviation, stellen de onderzoekers dat het toezicht vooral gericht is op inspecties van de dagelijkse praktijk - de zogeheten productinspecties - en wordt er slechts in beperkte mate op systeemniveau gecontroleerd. Ook over Insel Air Aruba stelt het rapport: ,,Insel Air Aruba blijkt aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving niet te voldoen, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico. Het toezichtsysteem van de DCA heeft dit niet kunnen voorkomen.”
Inmiddels heeft Dijksma overleg gevoerd met demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling en demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) en heeft namens Curaçao ingestemd met de assistentie van ILT en de overdracht van de daarbij behorende bevoegdheden om toezicht te houden op Insel Air International bv en om de huidige wet-leaseovereenkomsten te beoordelen. ,,Daarnaast gaat meer intensief worden samengewerkt met de ILT om de luchtvaartautoriteit van Curaçao te versterken, de wettelijke basis te verzekeren en om effectief toezicht te kunnen gaan houden”, zo schrijft de Nederlandse minister van Infrastructuur.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).