Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Toen aan Fundashon Projekto Un Futuro Briante werd gevraagd waar behoefte aan was, kreeg Nanny Scholten een helder antwoord: af en toe leuke uitjes voor de kinderen en hulp van een kinderpsycholoog.

Daarop is Scholten aan de slag gegaan en zij heeft samen met twee anderen de Stichting Vrienden van Un Futuro Briante opgericht. ,,Het werk van deze Fundashon raakte me zo diep dat ik direct wist dat ik hier graag bij betrokken wilde zijn en alleen of met anderen hulp en ondersteuning wilde bieden”, aldus Scholten die al enige jaren regelmatig op Curaçao komt.
,,Via Curaçao Cares ben ik afgelopen maart betrokken geweest bij CuraDoet en coördineerde ik acht projecten op Bándabou. Eén van de projecten was Fundashon Projekto Un Futuro Briante. Deze Fundashon bestaat vanaf 1 december 2011. Het bestaan van zo’n stichting was een duidelijke noodzaak in de buurt van Soto en omgeving”, aldus Scholten die aangeeft dat er destijds behoefte was om een project te beginnen om kinderen uit minderbedeelde gezinnen op te vangen.
Op haar vraag waar de stichting behoefte aan had, was het antwoord duidelijk: af en toe een activiteitenmiddag en de hulp van een kinderpsycholoog. Momenteel heeft de stichting daar geen geld voor, legt Scholten uit. ,,Door vrijwilligers is begonnen met de verbouwing van een nieuwe locatie voor de stichting. Sinds mei 2012 krijgt de Fundashon een maandelijkse donatie van Stichting Signaal Sociaal waarmee de vrijwilligers een vergoeding krijgen en de huur van de nieuwe locatie betaald kan worden. Meer geld voor extra’s is er niet.”
Fundashon Projekto Un Futuro Briante vangt van maandag tot en met vrijdag zo’n dertig kinderen tussen de drie en twaalf jaar na schooltijd op. Tevens wordt op de opvang gezorgd voor ten minste één warme maaltijd per dag. Scholten: ,,Om deze kinderen een steuntje in de rug te geven biedt de Fundashon deze opvangmogelijkheid zodat de kinderen bijgestuurd kunnen worden met alle mogelijkheden die er zijn om toch een goede basis te vormen waar normen en waarden met respect voor elkaar centraal staat.”
De kinderen krijgen trainingen in zelfredzaamheid door middel van spelletjes, activiteiten, groepsactiviteiten, structuur en regelmaat te bieden in een huiselijke sfeer waar iedereen met respect wordt behandeld, vertelt Scholten. ,,De diverse activiteiten moeten ervoor zorgen dat de kinderen die trauma’s hebben opgelopen zodanig gemotiveerd worden dat zij, ondanks alles, kunnen doorzetten om voor zichzelf een mooie toekomst te creëren.”
Geld voor een activiteitenmiddag en een kinderpsycholoog is er niet en dus wilde Scholten daar iets aan doen. In Nederland heeft zij de Stichting ‘Vrienden van Un Futuro Briante’ opgericht, waarmee zij samen met Nienke Kleiberg en Mieke Boeren het bestuur vormt. ,,Veel van deze kinderen hebben op jonge leeftijd al een traumatische voorgeschiedenis. Een kinderpsycholoog kan de kinderen op meerdere manieren helpen. We hebben een psycholoog gevonden, Marie Anne Morón van Psyworks, die bereid is mee te denken en mee te werken, en die samen met een leidster van Un Futuro Briante dit oppakt.”
Tevens wordt 24 september een activiteitenmiddag voor de jongste kinderen georganiseerd, ze gaat naar de dierentuin en eten na afloop bij Landhuis Daniel in Tera Kòrá. Op 25 september gaan de oudste kinderen Gator-rijden over de vlakte bij Boka Tabla en ze krijgen rondleiding in Museum Savonet. Na afloop eten de kinderen bij restaurant De Buurvrouw.
De activiteitenmiddag moet elk kwartaal gaan plaatsvinden en dus roept de Stichting Vrienden van Un Futuro Briante de hulp in van bedrijven. ,,Twee autobedrijven stellen elk kwartaal een auto/busje ter beschikking en er zijn vijf restaurant waar we elk half jaar mogen komen eten met de kinderen. Ik vind het heel bijzonder dat deze bedrijven gratis hier aan mee willen werken. Fantastisch dat deze bereidwilligheid zo groot aanwezig is.”

Foto Nanny Scholten


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).