Al het nieuws

Gisteren steeg de prijs van olie (Brent met 2 procent tot 56,91 dollar per barrel en WTI met 1,6 procent tot 50,81 dollar) als gevolg van het bericht dat Rusland en Saudi-Arabië verder gaan samenwerken om de oliemarkt verder te balanceren.

 

Saudi-Arabië en Rusland zijn weliswaar verdeeld over onderwerpen zoals de burgeroorlog in Syrië, maar hebben gemeenschappelijke belangen als het aankomt op olie: beide landen zijn sterk afhankelijk van opbrengsten uit de oliewinning en hebben baat bij een hogere olieprijs. Rusland, dat geen lid is van de Opec, heeft zich vorig jaar aangesloten bij een overeenkomst die door Saudi-Arabië is geleid, om de totale Opec-productie te verlagen met 1,8 miljoen barrels per dag en de olieprijs te ondersteunen. De overeenkomst is gesloten in november 2016 en is het eerste Opec-initiatief dat Rusland ondersteunt sinds 2001
In mei dit jaar kwamen beide landen overeen om de productievermindering voort te zetten tot maart 2018 en deze week kondigde Rusland aan dat president Putin bereid is om de overeenkomst tot eind 2018 te continueren. Rusland en Saudi- Arabië zijn samen goed voor circa 21 miljoen barrels per dag en kunnen het meeste bijdragen aan de productieverlaging. Deze Rusland-Saudi-coördinatie kan een sterke impact hebben op de prijs van olie. Ondertussen stijgt de vraag naar termijncontracten voor Brent op zelfs 100 dollar per barrel.

Courtesy van RBC Royal Bank NV

ADletters logo

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).