Al het nieuws

De KBW-index is een marktgewogen index die bestaat uit 24 beursgenoteerde banken en regionale instellingen die allen belangrijk zijn voor het banksysteem, de zogenaamde systeembanken.

MarketupdateEnkele leden van deze index zijn Bank of New York, Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo.
De grafiek illustreert het verloop van de index die dus de gewogen aandelenprijs van de banken weergeeft: de index herstelde van de dieptepunten rond de kredietcrisis (rond de 20 in 2008) tot 110.76 begin oktober dit jaar. Dit is een reflectie van herstel van de winstgevendheid van de banken. Deze week daalde de index van haar hoogtepunt: we bespreken in deze editie de bijdrage van 2 banken, Wells Fargo en Bank of America.
Wells Fargo, die de derde grootste kredietportefeuille heeft in de VS, zag haar aandeel deze week met 4,5 procent dalen. De bank treft een voorziening van ruim 1 miljard dollar. Deze voorziening heeft betrekking op mogelijke schadeclaims van justitiële autoriteiten die de bijdrage van de bank aan de kredietcrisis wederom onderzoekt. Wells Fargo is een van de laatste banken die nog geen regeling heeft getroffen met toezichthouders en de Justice Department voor de schade die aan klanten is berokkend. Deze ‘verrassende’ extra kosten leidden tot een lagere winst per aandeel dan verwacht (0,84 dollar versus 1,03 dollar per aandeel). Na de ‘fake accounts’-affaire zo’n 13 maanden geleden, wordt de reputatie Wells Fargo wederom getroffen.
Bank of America, de tweede grootse bank, heeft markten juist positief verrast: de winst per aandeel steeg met 17 procent tot 48 cent per aandeel, 2 cent meer dan verwacht door analisten. Ook al waren de totale inkomsten iets lager dan verwacht, het aandeel steeg met 0,6 procent op vrijdagochtend. De bank boekte namelijk de hoogste netto rentebaten in 6 jaar. Door de hogere rente in de VS (de FED heeft de rente al 3 keer verhoogd) kon de rente-inkomsten, die goed zijn voor de helft van het inkomen, flink groeien. Daarnaast heeft de bank haar kosten sneller gereduceerd dan verwacht. Ook dat was aangenaam voor de winstgevendheid en ondersteunde het aandeel. De bank heeft in het tweede kwartaal ruim 1065 arbeidsplaatsen geëlimineerd (van de 210.000 in totaal) en kondigde aan op termijn nog eens 30.000 arbeidsplaatsen te zullen bezuinigen. Hogere rente-inkomsten in combinatie met lagere (personeels)kosten: dat valt in de smaak bij aandeelhouders!

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.