Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Tourism Corporation Bonaire (TCB) organiseerde afgelopen week in samenwerking met Bonaire International Airport (BIA) en Bonaire Hotel and Tourism
Association (Bonhata) de tweede kwartaalupdate Bonaire Tourism voor 2024. Hierbij waren diverse stakeholders uit de industrie uitgenodigd.

F15 TCB 1Miles Mercera, directeur van TCB, deelde de voorlopige resultaten waaruit blijkt dat Bonaire in de eerste helft van het jaar (jan-jun 2024) 94.047 verblijfsbezoekers verwelkomde, vergeleken met dezelfde periode in 2023, waarin het totaal 88.749 was. In 2022 was het aantal 85.100 in dezelfde periode. Tussen januari en mei bezochten in totaal 89 cruiseschepen Bonaire, met een totaal van 208.810 passagiers, vergeleken met 2023, toen er 108 cruiseschepen met in totaal 275.702 passagiers waren. TCB deelde ook de uitdagingen van de industrie voor 2024, zoals de nodige financiering die vereist is om de doelstellingen uit het Strategisch Toeristisch Masterplan 2017-2027 te bereiken.

Er werd ook informatie verstrekt over aankomende ‘trade shows’ en andere evenementen waaraan TCB zal deelnemen, evenals lopende campagnes met KLM, TUI en PSV. Op het eiland bereidt TCB zich momenteel voor op evenementen zoals het Regatta-evenement van dit jaar, de Bonaire Tourism Summit, Taste of Bonaire-evenementen en Bonaire by Night, om er maar een paar te noemen. Verschillende persreizen vanuit de Europese en Noord-Amerikaanse markten zijn ook gepland voor de komende maanden. TCB en eilandpartners bereiden zich ook voor op de inaugurele vluchten van JetBlue en Corendon in november.

Veroesjka de Windt, directeur van Bonhata, meldde dat de bezettingsgraad in de eerste helft van 2024 iets is gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2023. Toch laten de cijfers een daling zien na maart, wat consistent is met vorig jaar. Het eerste kwartaal van 2024 begon met een lager gemiddelde dagtarief (ADR) dan in 2023. Echter, tegen april had de ADR zich gestabiliseerd en overschreed het de ADR van het tweede kwartaal in 2023. Deze positieve verandering is waarschijnlijk te danken aan strategische prijsaanpassingen door accommodatieverschaffers. De tweede kwartaal vertoonde een gemengde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) maar een over het algemeen verbeterende trend.

F15 TCB 2Mei en juni zagen significante verbeteringen vergeleken met dezelfde maanden in 2023, waarschijnlijk vanwege de verhoogde ADR en een stabilisatie of verbetering van de bezettingsgraad. De prognose voor het derde kwartaal van 2024 toont een veelbelovend vooruitzicht met lichte verbeteringen in ADR en RevPAR. Hoewel de bezettingsgraad een lichte daling vertoont, blijft het relatief stabiel, wat duidt op een consistente vraag. Maarten van der Scheer, directeur van BIA, merkte een lichte vermindering op in het aantal vluchten vanuit Nederland voor het tweede kwartaal van 2024 vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. De ontwikkeling van de ‘inter-eiland carriers’ was stabiel, terwijl de Noord-Amerikaanse markt een sterke prestatie had in april. De vooruitzichten voor de zomermaanden zien er goed uit, met een lichte groei voor de Europese en Noord-Amerikaanse markten. Bovendien zet de luchthaven de ontwikkeling het hele jaar door voort.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.