Terwijl de centrale bank van de VS warmloopt voor renteverhogingen, blijft de inflatie stug onder de doelstelling van 2 procent.
Vandaag werd bekend dat de inflatie per ultimo august op 1,4 procent staat (op jaarbasis) ten opzichte van een hogere verwachting van 1,5 procent: de gevolgen zijn evident.
De dollar heeft afgelopen week gesurft op de golven van hogere inflatieverwachtingen (sommigen noemen het een inflatiespook) en een stijgend rendement op staatsobligaties (het 10-jarig rendement). Bijgaande grafiek laat zien hoe de Bloomberg-dollar-index (die de koers van de dollar ten opzichte van een mandje van valuta’s weegt) daalt sinds 23 december vorig jaar, bijna hand in hand met het 10-jarig rendement op staatsobligaties. De dollar daalde in deze periode gemiddeld 11 procent terwijl beleggers het rendement op 10 jaar Staat met ruim 19 procent zagen kelderen (van 2,6% naar 2,1%).
Afgelopen week stegen beide indicatoren simultaan. Hogere inflatieverwachtingen vertalen zich namelijk in hogere renteverwachtingen die vervolgens de dollar sterker maakt en omgekeerd. Echter, de basis voor hogere inflatie lijkt heel dun. De dollar piekte dan ook toen het teleurstellende inflatiecijfer werd bekendgemaakt. Tegelijkertijd daalde de consumentenbestedingen in augustus die het vorig kwartaal nog met 3,3 procent wist te groeien. Het negatief effect van een lagere inflatie en lagere bestedingen op de dollar was groter dan het enthousiasme rond de belastingverlagingen. De beurzen reageerden wel positief: immers lage inflatie, lage rente, en een zwakke dollar zijn positief voor de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven. Beleggers tellen daarbij het vooruitzicht van lagere belastingen op.
In de eurozone zien we juist dat inflatie aantrekt: het jaarcijfer staat op 1,6 procent per eind augustus, het hoogste in vijf maanden en hoger dan verwacht (echter nog steeds lager dan de 2%-doelstelling). Tegelijkertijd staat de werkgelegenheid in de grootste economie Duitsland op het hoogste punt. Deze ‘goede’ berichten vertaalden zich in een sterkere euro op de vrijdag nadat deze valuta gedurende de week was gedaald van rond de 1,20 tot 1,1725 ten opzichte van de dollar.
Het komend kwartaal zal uitwijzen of de rente in de VS werkelijk wordt verhoogd in een lage inflatie ofwel een ‘low-flation’ omgeving.