Al het nieuws

De euro bodemde uit in december op 1,0388 ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteerde gisterochtend 1,1815.

marketupdateIn nasleep van de kredietcrisis stond de eurozone voor een deflatierisico, de werkloosheid stond op een hoogtepunt en de economie kwakkelde. De meeste van deze problemen lijken nu wel opgelost. Immers, de economie groeit weer, de werkgelegenheid trekt aan en de valuta sterkt ook aan. De centrale bank overweegt dan ook om de monetaire verruiming te beperken of te beëindigen.
Echter, na ruim 2 biljoen euro aan monetaire ondersteuning, is de inflatie nog steeds flauwtjes (lees: onder het doel van 2 procent). Beleidsmakers alsook valutahandelaren waren nerveus met betrekking tot de speech die ECB-baas Draghi gisteren zou houden tijdens de Jackson Hole bijeenkomst van centrale bankiers.
Zeker nu blijkt dat het vertrouwen van Duitse bedrijven licht daalt na een record te hebben gevestigd. Bedrijven houden er namelijk rekening mee dat door een sterke euro de omzet alsook de winstmarge van exportgoederen zal dalen. Exportprijzen worden niet onmiddellijk aangepast na een koersstijging, maar een blijvend sterke euro zal leiden tot een negatief koersresultaat voor Europese exporteurs. De vraag is: zal de toon van de ECB ‘hawkish’ zijn (lees: sterk signaal voor monetaire verkrapping omdat de economie aantrekt) of ‘dovish’ (lees: voortzetten van monetaire verruiming omdat inflatie nog niet aantrekt).
De VS worstelt eveneens met een soortgelijk probleem dat ‘low-flation’ is gaan heten:
Wanneer de werkloosheid daalt onder een bepaald niveau, suggereert economische theorie dat de inflatie gaat stijgen: immers, stijgende inkomens leiden tot meer bestedingen en een druk op prijzen van consumptiegoederen, terwijl stijgende vraag naar arbeid druk uitoefent op lonen: beide inflatoir. Maar deze relatie lijkt meer theorie dan werkelijkheid daar de werkloosheid in de VS onder het langetermijngemiddelde niveau is gedaald, terwijl inflatie nog steeds achterblijft ( onder de 2 procent). Ook dit voegt toe aan de onzekerheid van markten:
Gaat de Fed-baas Yellen de ingezette renteverhogingen voortzetten of een pas op de plaats maken?
Deze beleidsmaatregelen zullen significant zijn voor de verhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar. Markten hunkeren om richting te kunnen afleiden uit de toespraken van de centrale bankiers. Voor nu lijkt de euro een voorsprong te hebben vanwege de aantrekkende economie en politieke momentum ten opzichte van de VS: de EUR/USD zal daarvan in positieve zin profiteren.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.