Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Wie heeft bij projectontwikkelaar Natura de indruk gewekt dat een vergunning voor Embassy Suites zou worden geregeld?” Minister Ursell Arends (Raiz) vraagt zich dit af, nadat hij twee dreigende opmerkingen van de ontwikkelaar heeft gekregen.
Hij belegde een persconferentie om deze ontwikkelingen bekend te maken.

F18ARU Houding EmbassyDe bewindsman is degene die een ontheffing kan verlenen voor projecten die een impact op de natuur hebben. Projectontwikkelaar Natura moet dus via Arends een ontheffing en een aanlegvergunning aanvragen om te mogen bouwen. De ene vergunning is niet geldig zonder de andere vergunning.

Natura was van mening dat deze situatie niet op hen van toepassing was, volgens de projectontwikkelaar hoeven ze geen ontheffing te hebben. De minister spande een rechtszaak aan en werd in het gelijk gesteld. Ook Natura moet zowel een ontheffing als een aanlegvergunning hebben.

Twee weken geleden sprak Arends met de projectontwikkelaar. In dat gesprek, stelt Arends, kreeg hij van Natura de opmerking dat ze alleen een ontheffing willen aanvragen als ze van de regering de garantie krijgen dat die aanvraag niet wordt afgewezen. ,,Dat is niet acceptabel”, vindt Arends.

In de zaak van Embassy hebben drie marine biologen geconstateerd dat in het gebied waarin Embassy een strand wil aanleggen, verschillende koralen zijn. Om het project van het strand te kunnen doorzetten, is een aanlegvergunning nodig. Om die aanlegvergunning te geven, moet een uitzondering worden gemaakt omdat er een impact op de natuur is, dat is de ontheffing.

Arends deed Natura een tegenvoorstel om uit te wijken naar een ander strand en dat is door de projectontwikkelaar afgewezen. Natura heeft aan het ministerie laten weten dat ze een rechtszaak overwegen omdat Natura schade heeft geleden. ,,Ook dit is niet acceptabel, want de schade is niet door de regering veroorzaakt. Willen ze de schade verhalen, dan moeten ze bij hun eigen juridisch adviseurs zijn”, zegt Arends.

De minister wil ontwikkelingen op Aruba niet hinderen, maar het moeten duurzame ontwikkelingen zijn waar de bevolking voordeel van heeft. ,,Ontwikkelingen moeten rekening houden met de natuur, en staan er niet los van.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.