Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Patiënten die aan Parkinson lijden, hebben baat bij de Deep Brain Stimulation (DBS). Het apparaatje helpt het bekende trillen onder controle te houden.

aruparkinHet controleren en aanpassen van het apparaat moest voorheen in Colombia gebeuren, maar dat hoeft niet meer. Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft de expertise zelf in huis.
Neuroloog Roberto Weiser heeft in Colombia een training gevolgd om met de DBS te kunnen omgaan en patiënten te kunnen helpen. De poli Neurologie van het HOH organiseerde afgelopen zaterdag een informatiedag voor negentien patiënten die aan Parkinson lijden en de DBS gebruiken.
Tijdens de informatiedagen waren meerdere bedrijven aanwezig. Allereerst de producent van het apparaat, het Colombiaanse Medtronic. Een team van dit bedrijf is naar Aruba gekomen om een update over het apparaat te geven. Oduber Agencies was aanwezig, zij verkopen op Aruba alle materialen die patiënten nodig hebben om dit apparaat te kunnen gebruiken. Vertegenwoordigers van verzekeraar AZV waren ook aanwezig. Voorheen moesten verzekerden naar Colombia om meer informatie over de DBS te krijgen. AZV-vertegenwoordigers waren bij de informatiedag om zelf te horen wat hun verzekerden te horen krijgen over het apparaat.
Weiser gaf uitleg over wat de DBS is. De meeste patiënten die het apparaat gebruiken, lijden aan vergevorderde Parkinson. Bij deze patiënten slaan medicijnen niet meer aan. Een oplossing is de DBS, een neurostimulator. Dit apparaatje wordt onder de huid van de patiënt aangebracht, tijdens een operatie. Aan het apparaat zit een dunne draad die wordt verbonden met de hersenen. De DBS geeft een constante elektronische impuls af. Dit zorgt ervoor dat het bekende trillen bij een Parkinsonpatiënt stopt. ,,De DBS heeft invloed op de hersenactiviteiten en zorgt ervoor dat de patiënt weer de controle over zijn lichaam heeft. De DBS heeft dus een directe invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt”, zegt Weiser.
Patiënten moesten voorheen elke zes maanden naar Colombia om op controle te komen. Dan werd de werking van de DBS gecontroleerd en werden eventuele aanpassingen gedaan. Weiser heeft een training gevolgd en is nu zelf in staat om deze controle en aanpassingen te doen. ,,We kunnen de patiënten daarom nu op Aruba behandelen.” Het HOH is trots op deze stap, omdat het prettiger is voor patiënten en omdat de medische kosten voor AZV lager worden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.