Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Straathonden veroorzaken steeds meer overlast. Bij de politie neemt het aantal meldingen drastisch toe. Het Korps Politie Aruba (KPA) gaat dit aanpakken door vanaf 1 september de wet strenger te handhaven dat honden in de eigen tuin horen. Een nationale campagne om dit burgers duidelijk te maken is door het korps zondag gelanceerd.

F14ARU overlast straathonden1De campagne heet ‘Cacho den cura ta ley e ta’ (een hond moet in de tuin, dat is de wet). In de campagne wordt veel informatie gegeven over de hondenwet, procedures, beleid, preventie en boetes. De campagne duurt twee maanden. Op 1 september 2023 treedt het ‘nieuwe’ beleid in werking. De politie trekt dan de wijken in om controles te doen.

Het KPA heeft onderzoek gedaan naar de klachten vanuit de samenleving over straathonden. Het probleem is ernstig en raakt bijna alle burgers, is de conclusie. Het valt de politie op dat het aantal meldingen van straathonden de laatste tijd drastisch toeneemt waarbij assistentie van de politie nodig is. Honden bijten en vallen aan. Kinderen en ouderen worden slachtoffer. Ook andere dieren, zoals geiten, raken gewond. Het verkeer heeft ook last van straathonden.

Volgens de politie kunnen burgers zich op dit moment niet meer vrij bewegen zonder dat ze een kans lopen om door een hond te worden aangevallen. Het korps reageert hierop met een beleidsplan dat als doel heeft om het aantal incidenten met straathonden te verminderen. Het nieuwe beleid geldt voor iedereen, met als doel om de samenleving het gevoel van verantwoordelijkheid bij te brengen dat ze goed met een hond omgaan. ,,Het welzijn van mens en hond is onze prioriteit en zo staat het in ons beleid”, aldus hoofdcommissaris Ramon Arnhem.

Het KPA werkt samen met partners met als gezamenlijk doel om de overlast en het gevaar van straathonden te verminderen en de veiligheid in de samenleving te vergroten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.